Kolozsvár is benéz a művészet fővárosába

Öt kolozsvári képzőművész munkái láthatók az Art Capital központi kiállításán Szentendrén.
Hirdetés
Art Capital nevű rendezvénysorozattal tennék újra a képzőművészet fővárosává a Budapest közvetlen közelében található Szentendrét. Sok-sok kiállítás, performansz, tárlatvezetés, koncert, irodalmi est, filmvetítés és előadás Szentendre történelmi belvárosában augusztus 27. és október 16. között – ez az Art Capital. Kiállításain több mint harminc magyar képzőművész szerepel, számos világhírű nemzetközi alkotó, de nagy számban állítanak ki lengyel és romániai alkotók is.
 
Elvesztegetett idő című központi tárlatán a nemzetközi kortárs képzőművészet olyan meghatározó képviselőinek láthatóak munkái, mint például a szerb-amerikai Marina Abramovič, az amerikai Bill Viola; a Párizsban élő Reigl Judit, a finn Eija-Liisa Ahtila, a japán Chiharu Shiota, az osztrák Peter Kogler vagy a Londonban élő Jelena Bulajič. 
 
Mellettük öt ecsetgyári művész – Berszán Zsolt, Radu Comşa, Sorin Neamţu, Florin Ştefan és Veres Szabolcs – munkái is láthatók a központi kiállításon a MűvészetMalomban. A központi kiállítás kurátora Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója (a debreceni MODEM és budapesti Műcsarnok korábbi vezetője, a Velencei Biennále egykori magyar nemzeti biztosa).
 
A tárlatok egy része augusztus 27-én, a másik része – így a központi kiállítás a MűvészetMalomban és a kolozsvári Ecsetgyár művészeinek bemutatkozó kiállítása is a Vajda Lajos Múzeumban – szeptember 3-án nyílik.
 

A kolozsvári művészek 

a Ferenczy Múzeumi Centrum és az Ecsetgyári Galériák és Művészek Szövetsége együttműködésének köszönhetően önálló tárlaton is bemutatkoznak Szentendrén Majdnem tárgyak címmel a Vajda Lajos Múzeumban. 
 
A kiállító művészek:  Teodora Axente, Berszán Zsolt, Betuker István, Anca Bodea, Răzvan Botiş, Radu Comşa, Gáspár Szilárd, Mihai Lepure-Górski, Dan Măciucă, Irina Magurean, Vlad Nancă, Sorin Neamţu, Vlad Olariu, Mircea Suciu. A felsorolt művészek Kolozsváron, nagyrészük az Ecsetgyárban  dolgozik, vagy a 6 ecsetgyári galéria és kiállítótér valamelyike (Atelier Irina M stúdió, Bázis kiállítótér, Baril Galéria, Nano Galéria, Sabot Galéria és a Spatiu Intact kiállítótér) képviseli őket.
 

Szentendrén 

jelenleg is mintegy 130 képzőművész él. A térség művészeti életének meghatározó intézménye a Ferenczy Múzeumi Centrum, amely tizenöt múzeumot és kiállítóhelyet működtet a Duna-parti kisvárosban. 
 
Az Art Capital mind jellegét, mind nagyságát tekintve egyedülálló kezdeményezés Közép-Európában. A projekt egyik célja, hogy a kiemelkedő művészeti hagyománnyal rendelkező Szentendre újra betölthesse hivatását: legyen újra a képzőművészet fővárosa. 
 
A téma napjaink időtapasztalata – a nagyvárosi életforma és a határidők szorításában hogyan változik életünk tempója. Miképpen jár ez együtt az idő felgyorsulásának képzetével, és lehetnek-e olyan kivételes pillanatok, amikor az idő hirtelen mégis lelassul, megáll vagy kitágul? 
 

Válhat-e a múlt fikcióvá, a mítoszok és legendák, a tudomány által kanonizált történelem sodrában hogyan él meg a privát emlékezet? Ma már az okostelefonunkkal mindent megörökítünk, de hogyan viselkednek ezek az „ellesett pillanat” privát képek, amikor tömeget alkotva kerülnek fel az internetes felületekre? Van-e fiatalságkultusz, és mennyire van ez barátságos viszonyban az idővel? 

Hirdetés