A muszlim bevándorlás veszélyeire figyelmeztet a romániai főrabbi

Rafael Schaffer szerint Európa elveszítheti az étoszát.
Hirdetés

Ha az összes muszlim, akiről szó van, a kontinensre érkezik, nagy a veszélye annak, hogy Európa étosza megváltozzék – jelentette ki Rafael Schaffer, a romániai zsidó közösségek főrabbija a gyulafehérvári Dilema Veche Fesztiválon.

A migrációról rendezett vasárnapi kerekasztal-beszélgetésen a főrabbi elmondta: mindazokat, akik a háború elől menekülnek, be kell fogadnunk, de ennek a befogadásnak jelentős veszélyei is vannak.

„Nem tehetjük meg, hogy ne fogadjuk be őket, hiszen ők ott életveszélyben vannak. Láttam fényképeket az elpusztított Aleppóról, nem tudom elképzelni, hogyan élhetnek ott egyáltalán emberek. Európa olyan, amilyen, és ha mindezek a muszlimok idejönnek, félő, hogy Európa étosza nagyon megváltozik” – szögezte le Schaffer.

Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ebben a helyzetben mi lenne a megoldás. „Nem lennék most azoknak a politikusoknak a helyében, akiknek döntéseket kell hozniuk” – mondta.

A főrabbi vallás és erőszak viszonyáról is beszélt a rendezvényen. „Az erőszak a beszédképtelenség kifejezése. A vallás az embert megtanítja beszélni – a felebarátjával és Istennel. Ha van antitézise az erőszaknak, akkor az a vallás” – jelentette ki a zsidó vallási vezető.

Hirdetés