Orvostámogató tüntetés Kolozsváron

Hogy ne szekálják azokat az orvosokat, akik ki merik teregetni az egészségügy szennyesét.
Hirdetés
Ma este héttől a Főtérre várják azokat, akiket felháborít, hogy fegyelmi eljárást indítottak két doktornő ellen is azokban a kórházakban, ahol dolgoznak, és amelyekben tapasztalt anomáliákat nyilvánosságra hozták.
 
A szervező Antikorrupciós Ernyő csoport arra kéri Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, hogy sürgős intézkedésekkel védje meg Camelia Roiu és Elena Voicu orvost, és azt reméli a polgárok szolidaritásától, hogy elrettenti a két orvos ellen irányuló megtorlásokat.
 
Camelia Roiu volt az, aki tavaly decemberben közzétette a kórházon belüli fertőzések súlyosságát a fővárosi égési sérültek kórházában a Colectiv-tragédia után, illetve aki nyilvánosságra hozta azt a videófelvételt, amelyen lárvák láthatók egy beteg nyílt sebén ugyanannak a kórháznak az intenzív osztályán.
 
Elena Voicu szintén intenzív osztályon dolgozik a fővárosi Pantelimon kórházban, és annak adott publicitást, hogy az osztályvezető orvos kulcsra zárva tartja a gyógyszereket.
 
A kolozsvári csoport egyúttal meg is szeretné köszönni a két orvosnak és mindenkinek, aki a karrierjét és a nyugodt munkavégzését kockáztatja azzal, hogy megmutatja, az egészségügyi rendszer milyen veszélyeknek teszi ki a betegeket.
 
Arról fognak beszélni, hogyan építhető tényleges védelmet jelentő szolidaritás azok köré, akik súlyos szabálytalanságokat hoznak nyilvánosságra, és hogyan bátoríthatók megszólalásra azok az egészségügyben dolgozó, tisztességes emberek, akik eddig hallgattak.
 
A szervezők arra hívják fel a résztvevőket, hogy szolidaritást üzenő szlogenekkel, táblákkal és egy szál virággal jelenjenek meg, mert majd csoportképet készítenek a virágokból összeálló csokorral. Biztosítanak laptopokat, amelyeken alá lehet írni a két orvost támogató petíciókat. „A korruptak ereje a mi hallgatásunk” – áll a felhívásban.

Hirdetés