Manipulatív riporttal uszít a TVR a Kolozsvári Magyar Napok ellen

Nemzethalál! Megjelent Hitler képe Feróék koncertjén a kivetítőn!
Hirdetés

Elképesztően manipulatív anyaggal próbál magyarellenes hangulatot szítani a Román Televízió (TVR) az éppen zajló Kolozsvári Magyar Napok kapcsán.

A TVR készített egy anyagot Nagy Feró és a Beatrice keddi főtéri koncertjéről, csakhogy rettentően félreértették a kezdő szám, az Utálom az egész XX. századot bevezető képsorait, amelyek a színpadi kivetítőn peregtek.

A magyarországi Beatrice „vitatható koncertjén” Hitler és Lenin képét vetítették, majd a muszlim terroristák jelszava, az „Allahu Akbar!” is elhangzott – számol be a TVR. Az okos szerkesztőnek persze halvány gőze nincs, hogy a számban Feróék nem leborulnak Hitler és Lenin előtt, hanem ellenkezőleg, elítélőleg említik őket, mint a XX. század sorsát rossz irányba befolyásoló történelmi személyiségeket.

Rögtön a kisriport elején ordító manipuláció van, ugyanis bevágtak egy azonosítatlan helyszínen zajlott 2009-es Beatrice-fellépést, ahol Feró azt énekli: „Kolozsvár újra magyar város lesz”.

És persze rögtön következnek az elítélő nyilatkozatok. Cosmin Puriş kolozsvári újságíró mondja:

„Nem hiszem, hogy Kolozsváron helyük van ilyen rendezvényeknek a jelenlegi európai kontextusban, különösen akkor, hogy ennek a zenekarnak irredenta, revizionista és obszcén üzenetei vannak”.

Hirdetés

„El lehetett volna kerülni a meghívásukat, tekintettel a repertoárjukra, amely tudomásom szerint eléggé sértő a román népre nézve. Mindent elfogadhatunk, ha nem sérti a nemzeti szimbólumokat, a nemzeti közösséget” – mondja a kisfilmen egy politikai elemzőnek feltüntetett személy, Adrian Ivan.

A Kolozsvári Magyar Napok szervezői közleményt adtak ki, amelyben sajnálatukat fejezik ki, hogy koncerten elhangzott és kifogásolt részek üzenetét nem sikerült megérteni. „A dal szövege az említett történelmi személyiségek és káros ideológiájuk ellen irányul” – írják.

A KMN szervezői elítélnek minden szélsőséges megnyilvánulást és sérelmezik, hogy Nagy Feróék koncertjéről tendenciózus és elferdített beszámolók jelentek meg a médiában.

Hirdetés