Kitüntették a szárhegyi Lázár-kastély többségi örökösét

Lipthay Antal mecénási tevékenységével érdemelte ki a Hargita megyéért díjat.
Hirdetés

Hargita megyéért díjjal tüntette ki Lipthay Antalt, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi örökösét a megye önkormányzata.

Az ünnepi tanácsülésen Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke méltatásában elmondta, Lipthay Antal mecénási tevékenységével járult hozzá ahhoz, hogy Hargita megye kulturális és turisztikai szempontból fejlődjön.

Báró Lipthay Antal márciusban jelentette be, hogy a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozta a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban birtokolt 13/24-edes tulajdonrészét. Az adománnyal a mecénás lehetővé tette, hogy a székelyföldi reneszánsz kastély megőrizze kulturális szerepét.

Az egykor államosított kastélyban az elmúlt évtizedekben művészeti központ működött, ám az ingatlan visszaszolgáltatása után az intézményt be kellett zárni, mert a másik két tulajdonos egyike beperelte a létesítményt bérlő Hargita megyei tanácsot, és olyan magas bért követelt, amelyet az önkormányzat nem tudott kifizetni.

Hirdetés

Lipthay Antal köszönetében úgy fogalmazott, hogy a Lázár-kastély Székelyföldről üzen a nagyvilágnak, ezért a továbbiakban is legyen kulturális központ, szolgálva a térség hagyományait.

A 15. században épített, a 16. és 17. században többször átépített gyergyószárhegyi Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása.

Hirdetés