Kolozsvár leruccan a Szamosra

Mit lehet csinálni egy olyan folyó mentén, amely se fürdésre, se csónakázásra nem alkalmas?
Hirdetés
Ezen agyalt több szervezet, és kitalált mindenféle bolondságot és komolyságot az alkalmi ószertől a tajkoláson és hangoláson át a műanyag kacsák és a papírhajók versenyeztetéséig. Hogy az olyan bevett dolgokat, mint koncertek és piknik, ne is említsük.
 
Vagyis de, említsük, csak azt sem tudjuk, hol kezdjük. Talán ott, hogy a 2021-es kultúrfővárosságra pályázó csapat ötlete volt, hogy egynapos árendába adja a Szamos-part szinte teljes városi szakaszát olyan izgő-mozgó embereknek és szervezeteknek, akik kigondolták, hogyan vigyenek társasági életet az egyébként kihalt partszakaszokra. Ha már a város benyújtotta a kultfővárosi pályázatot, amelynek egyik alappillére a várost nyugat-kelet irányba átszelő folyó revitalizálása.
 
Kezdjük mondjuk nyugatról: közel ahhoz, ahol a folyó belép a város területére, újra kivilágítják Borislav Ignatov bolgár építész installációját. Azt a kolozsváriak adományozta CD-kből és DVD-kből álló függönyt, amely River Reflexions címmel a május 22-i ParCurs Urban óta csüng a Türr István / 1 Decembrie 1918 sugárútnak a Szamost átszelő hídjáról. Látványos, de csak vasárnap estétől, akkor világítják ki újra. 
 
 
Már szombattól, sőt talán már péntektől üzemel a Szamos menti plázs: Vamos a la playa! címmel most az Urbannect társaság lakja, pontosabban lakatja be a Dónát negyedi part leginkább vízközeli szakaszát, ahol bemelegíteni szokott már két éve a Jazz in the Park fesztivál.
 
Ez a rész szól leginkább a helyi lakosoknak, társasjátékokat, minigolfot, kültéri bútorzatot, trambulint és némi evési és ivási lehetőséget telepítenek ide, illetve esténként folkkoncerteket. Kivéve a szombat estét, mert Anna királyné temetése miatti nemzeti gyásznap alkalmából ezt lefújták. Cserébe hétfőn is áll a bál, mert ortodox pünkösd és szabadnap lesz.
 
Vasárnap gyerekfoglalkozások, bűvész- és tűzoltómutatványosok kötik le a figyelmet, késő délután szakszerűen beavatnak a harcművészetekbe és a búvárkodásba. Négytől háziállatok gazdijai csereberélhetik a házikedvencek kedvenceit, és a Nuca Egyesület tagjaival lehet megbeszélni a kutyatartásról született legújabb városi rendeletet. Hattól pedig építészekkel és építészhallgatókkal lehet eszmét cserélni a Szamos-part revitalizálási terveiről. Részletes program itt. 
 
A kék gyalogoshídnál délután kettőtől kezdődik az egyik igazán nagy komolytalankodás: 2021 darab, sárga gumikacsát eresztenek vízre, sőt versenyeztetik is őket. A helyi Rotaract szervezet találta ki, hogy tíz lejért „adoptálhatunk” egy rajtszámmal ellátott gumikacsát, és az győz, amelyik leggyorsabban leússza a mintegy 700 métert a Garibaldi-hídig, ahol célfotó után módszeresen kihalásszák a versenyzőket, hogy ne szennyezzék a folyót. A bevétel a Casa Bucuriei jótékonysági szervezethez folyik be, részletek a karitatív versenyről itt. 
 
A Garibaldi-híd Dónát negyedi hídfőjétől kezdődik a Gavril Muzicescu utca, amelyet vasárnap azért zárnak le az autós forgalom elől, hogy helyet adjon a használt cuccok második vásárának fél tíztől délután négyig. Részletek itt. 
 
A Szamos belvárosi részét meglehetősen belakta a Somes Delivery tavalyi és idei kiadása, a partmenti kultúrélet ezen a hétvégén keletebbre, vadabb, feltáratlan vidékekre költözik: Artizen Weekend címmel az Altart Alapítvány foglalja le az egyébként használatlan Vasutasok Parkját. Itt már szombaton beindul az élet, művészeti vagy annak mondott ténykedésekkel lehet feltérképezni a park hangjait, csendjeit, látványait, növényeit.
 
Délután négytől este tízig üzemel a Repair Café, ahol nemcsak megmutatják, hanem gyakorolják is elromlott használati tárgyaink, elektromos, elektronikus gépeink, kütyüink megjavítását. A szerelést mint szinte kihalt tevékenységet élesztenék újjá a folyamatosan újat vásárlás fenntarthatatlan gyakorlatával szemben.
 
 
Ugyanitt négy és hat között ki lehet próbálni a Repair Café teherbringáját, amelyet szintén használt alkatrészekből állítottak össze, hogy szállítani tudják vele a nekik adományozott anyagokat, eszközöket, ruhákat, stb. Este nyolctól pedig levetítik a Trashed című, 2012-es dokumentumfilmet arról, hogyan és mekkora mennyiségben termeljük a szemetet, és mit próbálunk kezdeni a hulladékhegyekkel. Jeremy Irons kalauzol minket végig ezeken a furcsa de nagyon is valóságos tájakon.
 
Vasárnap itt, a Vasutasok parkjában éri el csúcsát a játék, azaz a l’art pour l’art komolytalankodás. Reggel tíztől papírhajó-hajtogatásra, tizenegytől pedig papírhajó-versenyre várják a papírhajóskapitányokat. A versenyhajókat impregnálni szigorúan tilos! 
 
Déli egytől koraestig színtiszta piknik a program, közben elektronikus, gitár-, majd szaxofonos élőzenére, illetve a BHF Trio koncertjére lehet lazulni. Pontosabb részletek itt. 
 
Innen pedig már csak egy kisebb folyami köpésre van a Kajántói / Oaşului útról nyíló Írisz / Armătura park, ahol a Nádas belefolyik a Szamosba, és ahol a Jazz in the Park csapata vasárnap megrendezi a Day in the Parkot. Fű, nyugi, függőágyak, streetball verseny várja azokat, akik felderítenék ezeket a keleti végeket. Este a Moonlight Breakfast, a FUNKorporation, a Les Nuages és Matei Codreanu koncertezik.

Hirdetés