Mit szabad a diáknak az iskolában, és mit nem?

Románia elindult a diákjogok gyakorlatba ültetésének rögös útján: először fogadtak el olyan szabályozást, mely a diákok jogait és kötelezettségeit rögzíti.
Hirdetés

Az oktatási minisztérium jóváhagyta a tanulók jogait, kötelezettségeit és státuszát meghatározó dokumentumot. Ez az első olyan szabályozás, mely írásban rögzíti az ország valamennyi – állami vagy magán – oktatási intézményére vonatkozó előírásokat. Az idén ősztől életbe lépő dokumentum megállapítja, hogy az egyetem előtti oktatási rendszer diákcentrikus, ezért minden döntéshozónak kötelessége kikérni a diák- és szülői szervezetek véleményét egy-egy fontosabb döntés meghozatalakor. A diáknak, szülőnek vagy gyámnak jogában áll óvást benyújtani, amennyiben elégedetlen egy írásbeli dolgozatra kapott jeggyel, és a tanárnak öt napon belül kötelező módon meg kell indokolnia értékelését. Ha továbbra sem egyeznek meg a felek a jegy jogosságát illetően, a diák kérvényezheti két független tanár bevonását.

A diákoknak jogukban áll továbbá érdekvédelmi szervezetekbe tömörülni, tüntetést szervezni (a tanórákon kívül), adatigénylést kérni az oktatási minisztériumtól, tanfelügyelősségektől vagy bármilyen más hatóságtól. Mindeddig az iskolákban tilos volt a mobiltelefonok használata óra közben, ezt a szabályt most megváltoztatták arra, hogy a diák oktatási célokra használhatja mobilját a tanár engedélyével.

Az igazolatlan hiányzások büntetését is szabályozza a dokumentum: 10 hiányzás egy magaviseleti jegylevonással, 40 hiányzás figyelmeztetéssel, ennél több pedig kicsapással jár. Azok, akik rendszeresen lógnak, rongálnak, sértegetik vagy fenyegetik iskolatársaikat, fegyvert, kábítószert vagy pornográf tartalmat visznek az iskola területére, elmarasztalásban részesülnek, s ha nem hagynak fel a morálisan megkérdőjelezhető viselkedéssel, ideiglenesen vagy véglegesen eltanácsolhatják őket. 

 

Hirdetés