Miért KELL ott lenni a Kolozsvári Magyar Napokon?

Áldott jó szokásunkhoz híven persze csak a cikkben áruljuk el.
Hirdetés

„Hát mert fasza lesz” –  mondhatta volna Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok (KMN) főszervezője a pénteki beharangozó sajtótájékoztatón. De érthető megfontolásból nem mondta, legalábbis nem így. Viszont mondjuk mi, mert a 7. KMN tényleg fasza lesz.

Nem csak azért, mivel – ahogy Horváth Anna alpolgármester mondta a sajtótájékoztatón – a KMN a leginkább grandiózus fesztivál Kolozsváron, a minőség tekintetében. És igaza van, mondjuk mi, úgyis, hogy elfogultak vagyunk, mert mi szeretjük a KMN-t. Viszont nem ismerünk olyan embert, aki fanyalgott volna a fesztivál minősége miatt.

Az eddigi legnagyobb költségvetés

A KMN idei költségvetése 50 százalékkal nagyobb, mint tavaly – mondta a sajtótájékoztatón Csigi Levente, a fesztivál pénzügyi igazgatója. Az összeg 20-20 százalékban romániai és magyarországi intézményektől származik, 60 százaléka pedig romániai és magyarországi cégek támogatásából.

Hanem azért is, mivel amíg más fesztiválokon gumicsizmában a sárban, vagy szandálban a porban caplatva kell szórakozni, addig a KMN-nek mindig is arról szólt az alaphangulata, hogy az ember borospohárral (üveg, nem műanyag!) a kezében andalog barátaival a Farkas utcától a Főtérig, idéntől pedig a várfal melletti Fogoly utcában is, miközben azt latolgatja, hogy az ötszáz programpont közül melyiket is válassza.

Van miből, mivel

a KMN programkínálata már-már ijesztően gazdag.

Ezért nem is fogjuk itt részletesen elemezgetni. Amint Szabó Lilla programigazgató felhívta rá a figyelmünket, felkerült a honlapra az összesített program, lehet böngészni. És persze mire elkezdődik a nagyüzem, elkészül a mobilapplikáció is (Adroidra és iOS-re is).

Így hát csak a legnagyobb durranásokat és újdonságokat említjük meg. Ilyen újdonság például a Magyar Olimpiai Udvar, amely a Szentegyház utca 4. szám alatt, az udvaron működik majd (ott, ahol Horváth Anna és a városi/megyei RMDSZ kampányközpontja volt nemrég) a fesztivál egész ideje alatt. És figyelem! Nem csak augusztus 14. és 21. között, hanem már mától, azaz 5-étől! Ez az új helyszín értelemszerűen azért jött létre, mivel idén olimpia zajlik Rióban, aminek az eseményeit ugyanúgy jó társaságban követni, mint a foci vébét vagy az Eb-t.

Így hát a ma este nyíló és aztán naponta 10 és hajnali 5 között nyitva tartó, zöld műgyeppel borított udvaron nagy tévékészülékeken lehet majd követni a sporteseményeket, méghozzá magyarul (legyen elég ennyi 🙂 ). És nemcsak tévébambulás lesz éjszaka, hajnalban, hanem napközben sporttal kapcsolatos előadásokon, laza beszélgetéseken lehet részt venni. Fontos adalék, hogy bárpult van az udvaron, így az embernek nem vízzel vagy kólával eltelve kell biztatnia a magyar vízilabda-csapatot. Ja, a szombati magyar–szerb mérkőzés már nézhető az Olimpiai Udvarban.

Hirdetés

Feltétlenül meg kell nézni a pénteken, azaz ma este ugyanott megnyíló Puskás Ferenc emlékkiállítást, amely a KMN egész ideje alatt látogatható. Nem tudtunk bekukkantani, mivel az utolsó métereken is rendezik még a terepet, de a szervezők elképesztőnek nevezték. Elhisszük nekik, de azért megnézzük majd a saját szemünkkel is.

Mivel a nyolcvanas évekbeli Sunset Strip-es hangulatú buliknak otthont adó New York kávéházat idén renoválni kezdték, a napközbeni kávézós-sörözős ejtőzés a Bánffy-palota udvarán, sátrak alatt történik majd, az éjjeli bulik pedig a főtéri Shelterben bontakozhatnak ki.

Arról már írtunk, ugye, hogy az „A hétszázát!” mottó miért van? Mert Kolozsvár városként idén lesz hétszáz éves, ez a szám pedig többször is visszaköszön a KMN alatt. Például a Magyar Gasztronómiai Szövetség vezetői hétszáz adag, saját kezűleg főzött ételt osztanak majd szét, és az augusztus 19-i városszülinapi ünnepségen a Főtéren hétszáz üveg pezsgőt bontanak ki, azzal lehet majd koccintani Kolozsvár egészségére.

Na de az igazi nagy durranás csak most jön.

Idén nem lesz tűzijáték, mivel valahogy nem illik napjaink robbantásos-merényletes világához. De lesz helyette egy másik látványosság augusztus 19-én este. Technofil zsargonban úgy hívják, hogy 3D mapping, ami abból áll majd, hogy a főtéri Szent Mihály templom falain lézeres vetítőrendszerrel egészen elképesztő dolgokat jelenítenek meg. Az esemény szerzője, megalkotója és vezérlője a brassói származású, Budapesten élő Bordos Zsolt, aki a műfaj egyik világszintű képviselője, többek között Kanadában, Dubajban, Svájcban, Norvégiában, Franciaországban mutatta be látványos programját. A Kolozsvár múltjából és elképzelt jövőjéből inspirálódó alkotásról Bordos honlapjára kattanva alkothatunk elképzelést, a KMN szervezői szerint lélegzetelállító show lesz augusztus 19-én a Főtéren. Valami ilyesmire számíthatunk:

 

A KMN programjában böngészgetve persze rábukkanhatunk egy sor más érdekes eseményre is, nem hiányoznak idén sem a koncertek (több, mint harminc, a Főtéren, a Farkas és a Fogoly utcában), a toronyzene, a gasztronómia és borászat (idén szürkemarhát sütnek nyárson az Apáczai Líceum udvarán), az irodalom, a komolyzene, az éjjeli orgonakoncertek a kétágú templomban, a sport, a tematikus városnéző séták, a fotó- és képzőművészeti kiállítások, a színházi előadások, a családos és gyerekprogramok és még sok-sok egyéb érdekesség.

Fasza lesz, na. Ott kell lenni.

Hirdetés