Őrizetbe vette a DNA a nemzeti bank alelnökét

Még politikusként vesztegették meg egymillió euróval.
Hirdetés

Több órás kihallgatás után, péntekre virradóra őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Bogdan Olteanut, a nemzeti bank (BNR) alelnökét.

A DNA azzal gyanúsítja Olteanut, hogy 2008-ban, a képviselőház elnökeként egymillió eurót kapott egy üzletembertől annak fejében, hogy befolyását latba vetve elérje, hogy a kormány kinevezze a Duna-delta kormányzóját.

Az ügyészek szerint Olteanu, aki akkor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke volt, egy politikai párt székházában vette át az összeget egy közvetítő személytől.

A pénzen kívül Olteanu politikai marketing és tanácsadás formájában választási támogatást is kapott az üzletembertől. Igazságügyi források szerint az üzletember nem más, mint Sorin Ovidiu Vîntu, aki csütörtökön mondta el egy kihallgatáson, hogy ő adta a pénzt Liviu Mihaiu Duna-deltai kormányzói kinevezéséért cserébe.

A források szerint az egyezség kétmillió euróról szólt, amelynek felét egy másik politikus kapta. Vîntu azt is elmondta, Olteanu mellet Călin Popescu Tăriceanu akkori miniszterelnök is érintett az ügyben. Olteanu a kihallgatáson elismerte, hogy találkozott az üzletemberrel és támogatást kért tőle és a Duna-delta kormányzójának kinevezéséről tárgyaltak, azt azonban tagadta, hogy pénzt kapott volna. Az idézett források szerint azonban több, jelenleg is kihallgatott tanú is van, aki azt állítja, hogy Vîntu átadta a pénzt.

Hirdetés