Árjának tartotta magát a müncheni lövöldöző

Gyűlölte a törököket és az arabokat, és szándékosan Breivik vérengzésének évfordulóján ölt meg kilenc embert.
Hirdetés
Szélsőjobboldali beállítottságú, rasszista ember volt a müncheni lövöldöző, aki múlt pénteken kilenc embert megölt, majd végzett magával – írta szerdán a nyomozás menetét ismerő biztonsági forrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap a hírportálján.
 
Az elkövető a környezetében élők tanúvallomásai alapján megtiszteltetésként tartotta számon, hogy születésnapja egybeesik Adolf Hitler születésnapjával, és büszke volt arra, hogy irániként és németként „árja” – írta a FAZ, rámutatva, hogy az árja-kultusz szerint Irán az árják hazája. A 18 éves férfi gyűlölte a törököket és az arabokat, és a felsőbbrendűség érzése töltötte el velük szemben.
 
A nyomozók ezért abból a feltételezésből indulnak ki, hogy célzottan gyilkolhatott  külföldi származású embereket. 
 
A német-iráni kettős állampolgár valamennyi áldozata bevándorló hátterű. Többnyire kiskorúakat lőtt agyon, köztük egy 15 éves magyar fiút. A feltevés mellett szól, hogy sokkal több embert is megölhetett volna, mert 300 lövedék volt nála.
 
Tettét eddig politikai vonatkozások nélküli ámokfutásként sorolták be, és pszichés betegségére, illetve a vele egykorú társaitól elszenvedett gyötrésre vezették vissza.
 
Az elkövető nem tartozott a müncheni szélsőjobboldali szubkultúrához. Azonban a szélsőjobboldali, rasszista beállítottságra utal egy, a vérengzés közben folytatott szóváltásról készített videofelvétel is, amelyen hallható, hogy szidalmazza a törököket, és hangsúlyozza, hogy Németországban született és német.
 
A nyomozás során azt is megállapították, hogy a müncheni lövöldöző tudatosan a norvég Anders Behring Breivik vérengzésének ötödik évfordulójára időzítette tettét. A 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás szélsőjobboldali elkövetője volt a példaképe – írta a FAZ.
 

Hirdetés