A megnyitó alapján témagazdag Tusványos elé nézünk

Megadták a 27. Tusványos alaphangját az alapító atyák a szerdai hivatalos megnyitón: E mint Európa, A mint autonómia, P mint párbeszéd Erdély és a Kárpát-medence politikai aktorai között.
Hirdetés

A hagyományosan hajnalig tartó nulladik nap után, a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, avagy Tusványos első napja a megszokott forgatókönyv szerint indult. A Lőrincz Csaba  külpolitikai szakértőről és hajdani helyettes államtitkárról elnevezett sátorban gyülekeztek az alapító atyák és a Kárpát-medence minden régiójából, sőt Európa számos szegletéből érkező meghívottak a hivatalos megnyitó alkalmából. Régi ismerősök kedélyesen köszöntötték egymást, a közönség fontos részét kitevő sajtó pedig – mint minden évben – teljes „hadifelszereléssel” foglalta el alapállását.

Abban viszont különbözött az idei megnyitó az előző évekétől, hogy

az aktualitás jegyében egyik visszatérő gondolata Európa válságára reflektált.

Nem véletlenül, hiszen a 27. Tusványos jelmondata is ez: ITTHON voltunk, vagyunk, leszünk EURÓPÁBAN! De nem hiányzott a terítékről a nemzetpolitika, az autonómia és a magyar-román párbeszéd kérdése sem, mely témák a szabadegyetem teljes programjának gerincét képezik.

Tőkés László és Németh Zsolt

Kezdés előtt mindenki mindenkivel kezet ráz, a sajtó pedig ezt valamiért szereti megörökíteni 

A Popa Ilona erdélyi főszervező által moderált megnyitón elsőként Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár szólalt fel, aki arról beszélt, mi mindent tett a magyar kormány 2010 óta a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért. Miután megteremtették a magyar nemzet közjogi egyesítésének keretét, a hangsúly a szülőföldön való boldogulásra tevődött, melyet olyan programok révén igyekeztek erősíteni, mint a szakképzés éve, a külhoni magyar fiatal vállalkozók segítése és több nagyszabású gazdaságpolitikai program. Potápi szerint elsősorban

a gazdasági biztonság megteremtése erősítheti a magyar családokat a Kárpát-medencében, ösztönözheti a fiatalokat az itthon maradásra és a gyermekvállalásra.

A bálványosi folyamat egyik elindítója, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Németh Zsolt a diáktábor jelmondata kapcsán szolgált átfogó magyarázattal. A Brexit arra sarkalja Magyarországot is, hogy elgondolkodjon saját identitásáról. Vannak szélsőséges vélemények, melyek megkérdőjelezik a magyarok helyét az Európai Unióban, ezzel szemben Németh azt hangsúlyozta: „identitásunk azonos Európáéval, osztozunk Európa sorsában, problémáiban, sikereiben”. Hozzátette: mindezek mellett jogunk van nemet mondani akkor, ha Európa rossz választ ad az őt érintő válságra. „Mi nem euroszkeptikusok, hanem eurokritikusok vagyunk, és a kettő között az a különbség, hogy az egyik rombol, a másik épít” – fogalmazott. Véleménye szerint eljött a „keresztény Európa 2.0” ideje, azaz Európának ismét a kereszténységre kell építeni jövőjét.

Kutya a placcon

Még hogy a kutyát sem érdekli Tusványos megnyitója. Íme a bizonyíték!

Hirdetés

A gondolatmenetet Toró T. Tibor alapító, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke azzal egészítette ki, hogy nemcsak Európában, hanem Tusnádfürdőn, Erdélyben, a Székelyföldön, és a Kárpát-medencében is itthon voltunk, vagyunk és leszünk. Tusványos alkalmat teremt arra, hogy  megnézzük, mi az amit magunk mögött tudunk, és mi vár ránk. Az EU válsága mellett a nemzetpolitika legfőbb kérdései, az autonómia, a többség és a kisebbség viszonya, a külhoniak magyar állampolgárságának kérdése, a transzilvanizmus vonatkozásában is igyekszik választ adni erre az idei Tusványos.

Tárnok Mária magyarországi főszervező, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke a megnyitón köszönetet mondott a szervezőtársaknak a több hónapon át tartó munkáért. Elmondta:

összesen 24 helyszínen több száz program várja az érdeklődőket az elkövetkező öt napban, melyek lebonyolításában 34 partnerszervezet vesz részt.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programfelelőse említést tett arról, hogy sokan kérdezték tőle, hogy miért nincsenek jelen a programban a román politikum reprezentatív személyiségei. Mint mondta, számos felkérést küldtek ki, de a meghívottak – választási évtől függetlenül – nem reagáltak ezekre, pedig nagy szükség lenne a közös dolgainkról szóló nyílt párbeszédre. Ezzel szemben örömteli, hogy egyre nagyobb tere van a magyar-magyar párbeszédnek. Itt az ideje, hogy feltegyük akár kényelmetlen kérdéseinket a politikusainknak, kényszerítsük ki a nyílt párbeszédet – fogalmazott az EMNT ügyvezetője.

És akkor ezzel hivatalosan is megkezdődött a 27. Tusványos!

Végül Antal Tibor, Tusnádfürdő polgármestere a tőle megszokott könnyed hangnemben, székely viccek mesélésével zárta a megnyitó hivatalos részét, majd a közönség tehette fel kérdéseit.

Az elhangzottak alapján is egyértelmű számunkra, tartalmas öt nap elé néznek „Tusványos-köztársaság szabad polgárai”, ahogy Toró T. Tibor nevezte a diáktábor lakóit.

Hirdetés