Ismét rendőröket gyilkoltak az Egyesült Államokban

A feltételezések szerint egy afroamerikai férfi csalta tőrbe a rend őreit.
Hirdetés

Több rendőrre rálőttek a Louisiana szövetségi állambeli Baton Rouge-ban vasárnap reggel, hárman életüket vesztették – mondta a város polgármestere az NBC televíziónak nyilatkozva. A tettest vagy tetteseket a rendőrség még üldözi.

Az értesülések szerint a helyi rendőrkapitány helyetteseire is rálőttek. A támadók közül eggyel végeztek – mondta el L. Jean McKneely rendőrségi szóvivő. McKneely hozzátette, hogy egy vagy több fegyveresnek sikerült elmenekülnie. A helyieket arra kérték, hogy tárcsázzák a segélyhívót, ha bármi gyanúsat észlelnek a környéken.

A CBS News hírtelevízió közlése szerint a fegyveres támadó a 29 éves Gavin Eugene Long volt. Értesülések szerint a férfi korábban az amerikai tengerészgyalogságban szolgált.

Az afroamerikai Long Missouri állam legnagyobb városának, Kansas Citynek a lakosa volt. A CBS szerint vasárnap töltötte be 29. évét.

A CNN amerikai hírcsatorna honlapján azt írta: a rendőrséget értesítették, hogy egy gyanús személy sétál az Airline Highway-en gépkarabéllyal a vállán.

Amikor a rendőrök kiérkeztek a megadott helyszínre, tüzet nyitott rájuk. 

A rendőrség jelenleg különleges robotok segítségével fésüli át a lelőtt támadó holttestének környékét robbanóanyag után kutatva – mondta el McKneely.

A lövöldözés a rendőrőrstől nagyjából egy kilométerre fekvő bevásárlóközpont közelében zajlott. A biztonsági erők figyelmeztették a lakosokat, hogy tartsák távol magukat a tetthelytől.

A múlt héten a Baton Rouge-i rendőrség három embert tartóztatott le, miután kiderült, hogy

helyi rendőrök meggyilkolására készültek.

Hirdetés

A rendőrség keddi közleménye szerint az egyik gyanúsított a 17 éves Antonio Thomas volt, aki kihallgatása során elmondta, hogy ő és három társa fegyvereket lopott a cél érdekében.

Egy héttel korábban pedig hatalmas tüntetések zajlottak Baton Rouge-ban és több más helyszínen a rendőri túlkapások miatt, miután a helyi egyenruhások közvetlen közelből lelőttek egy 37 éves, ötgyerekes afroamerikai férfit, Alton Sterlinget.

Barack Obama amerikai elnök a támadással kapcsolatban mondott beszédében az egységre szólított fel. „Megvannak az ellentéteink, és nem újak. Éppen ezért fontos most az, hogy mindenki azokra a szavakra és tettekre összpontosítson, amelyek egyesíteni tudják ezt az országot” – mondta. Hozzátette: „Nincs szükségünk indulatokat szító retorikára”.

Hillary Clinton, a demokrata párt elnökjelöltségének várományosa a történtekkel kapcsolatban közölte: „Nem lehet igazolni az erőszakot, a gyűlöletet, a családjaink és közösségeink szolgálatában az életüket kockáztató nők és férfiak elleni támadásokat”. Hangsúlyozta, hogy a vasárnapi támadás „mindannyiunk elleni támadás” volt.

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns a Twitteren reagált a történtekre. Kijelentette, az Egyesült Államok „totálisan megosztott”, és úgy fogalmazott, hogy az ország ellenségei figyelnek, miközben az Egyesült Államok nem tűnik „okosnak” és „keménynek”. Barack Obama beszédét bírálva közölte: az amerikai elnöknek „fogalma sincs” arról, hogy „az országunk megosztott, bűnügyi helyszínné vált, és ez csak rosszabb lesz”.

Hirdetés