Valódi keresztrejtvénynek hitte a műalkotást, kitöltötte

A múzeumi malőr csodálatos példája az élet és művészet szétválaszthatatlanságának.
Hirdetés

A „talált tárgy” esztétikáját követő avantgárd műalkotásokkal vigyázni kell, mert könnyen annak nézheti az ember, amit ábrázolnak. Így járt egy 91 esztendős német nő is, aki egy nürnbergi múzeumban nekiállt kitölteni egy keresztrejtvényt, és majdnem sikerült is neki, csak közben figyelmeztették rá, hogy egy képzőművészeti alkotást rongál meg éppen.

A szóban forgó kép címe Reading-work-piece, 1965-ben készítette Arthur Köpcke avantgárd művész, és tényleg egy keresztrejtvényt ábrázol, a befogadói illúziót pedig az is növeli, hogy szerepel rajta az Insert Words felirat, vagyis a hiányzó kockák kitöltésére való felszólítás.

A nürnbergi Neues Múzeum szóvivője elmondta, hogy az idős hölgy, aki szerdán egy nyugdíjascsoporttal látogatott el a kiállításra, golyóstollal töltötte ki az üres kockákat. A múzeum szakértői szerint a műalkotás szerencsére restaurálható.

Az ügyet azért jelentették, mivel a magángyűjteményből kölcsönzött képet – fogózzanak meg – 80 ezer euróra biztosították.

A szóvivő hozzátette, hogy a nő ellen rongálás miatt vizsgálat indult, de nem feltételezik, hogy direkt akarta tönkretenni a képet.

Hirdetés

A nyugdíjas hölgy a rendőrségnek elmondta: szó szerint értelmezte a kép angol nyelvű szövegét, ezért állt neki megfejteni a keresztrejtvényt. Mint hozzátette, szerinte a múzeumnak fel kellett volna hívnia a látogatók figyelmét arra, hogy ne írjanak bele a képbe.

Van némi igazság abban, amit a hölgy mond, ugyanis a kiállításon sok interaktív művészeti alkotás szerepelt, emiatt könnyű volt összetéveszteni egy olyan munkát, ami szintén azok közé volt sorolható.

Hirdetés