Elismerte a prefektus: a románok nevében támadja a Sárkánydombot

Mert a szélsőséges román szervezetekhez hasonlóan ő is úgy véli, hogy a Sepsiszentgyörgy központjába tervezett domb a románok ellen irányul.
Hirdetés

Felhagyott a valóság elkendőzésével Kovászna megye prefektusa: Sebastian Cucu közleményben ismerte el, hogy valójában azért akadályozza Sepsiszentgyörgyön a Sárkánydomb megvalósítását, mert a projekt nem tetszik a helyi román közösségnek, így – szerinte – veszélyezteti a társadalmi békét – írja a Krónika.

A kormánymegbízott eddig hivatalosan azzal érvelt, hogy a helyi önkormányzat nem szerezte meg a védelmi minisztérium és a hírszerző szolgálat engedélyét a központba tervezett térplasztika kivitelezéséhez. Mostani közleményében Cucu ugyan ismét a jóváhagyások hiányával, illetve a törvény be nem tartásával indokolja, hogy miért vonatta vissza a területrendezési tervet, de ezúttal az etnikai kártyát is előhúzza.

A prefektus úgy fogalmaz: az általa vezetett intézmény feladata a társadalmi béke megőrzése, ők pedig figyelembe vették az elégedetlen román civil szervezetek petícióit. Ezekben az szerepelt, hogy a „hét méter magas mesterséges domborzati forma akadályozná a rálátást a Mihai Viteazul szoborcsoportra, akadályozná a román kulturális és más jellegű rendezvények, például a román nemzeti ünnep megtartását”.

Az ügyre reagálva Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a lapnak úgy fogalmazott: elvi kérdés, hogy a Bukarestben kinevezett prefektus vagy a város lakói által megválasztott 21 fős testület dönti el, hogyan nézzenek ki a terek, milyen lesz a város zászlója, vagy miként nevezik el az utcákat. „Az önkormányzat álláspontja egybecseng a szakértők véleményével, eszerint akkor lesz teljes a főtér felújítása, ha lesz egy negyedik homlokzata is. Ez lehet épület vagy zöldövezet. Mi a park bővítése mellett döntöttünk, ezen az úton haladunk tovább függetlenül attól, hogy a prefektus mit gondol” – hangsúlyozta az elöljáró.
 

Hirdetés