Vágtáznak már a székelyek az Óriáspince-tetőn (KÉPEK)

Huszárfelvonulás, a székely lobogó felvonása, fogadalomtétel – a hétvégén kiderül, ki képviseli majd a Székelyföldet a Nemzeti Vágtán.
Hirdetés

A hatodik esztendeje megrendezett Székely Vágta hivatalos megnyitóján az „anyarendezvény”, a budapesti Nemzeti Vágta részéről Nagy József hagyományőrző huszártiszt bejelentette: a Nemzeti Vágta történetében idén először a versenyek vezéralakja egy székely hős, az 1848-49-es szabadságharc huszárezredese, Kiss Sándor.

Péntek este vette kezdetét a Székely Vágta, a szombati hivatalos megnyitóval a futamok is elstartoltak. Az ünnepélyes megnyitó a székely zászló felvonásával kezdődött, amelyben a 15. Csíkszéki Mátyás Huszárezred huszárai működtek közre, Jani András hagyományőrző főhadnagy vezetésével.

„A Székely Vágta praktikus célja, hogy Székelyföld legjobb lova és lovasa megnyerje Budapesten a Nemzeti Vágtát” – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A Nemzeti Vágtán egyébként 2013-ban rendeztek először Nemzetközi Futamot, amelyen a Székely Vágta szervezői révén Romániát képviselő lovas is megméretkezett. Idén a Székely Vágta szervezői úgy döntöttek, előválogató keretében választják ki Románia képviselőjét a Nemzeti Vágta 2016-os Nemzetközi Futamára. A román indulókat a Cislău-i állami ménes nevezte meg, ezzel is jelezve, hogy partnere a Székely Vágtának.

A vágta eseményeit élőben is lehet követni, ezen a linken.

Hirdetés

Hirdetés