Brexit után: a britekkel konspirálna a V4-csoport

A téma: az Egyesült Királyság jövőbeni helye Európában. Romániát viszont nem vennék be a visegrádi együttműködésbe.
Hirdetés

A visegrádi csoport (V4) az Egyesült Királysággal kiegészített formátumban a Brexit következményeiről fog tárgyalni – jelentette be szombaton Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, miután a varsói NATO-csúcstalálkozó keretében részt vett a V4 külügyminisztereinek tanácskozásán.

A Londonnal a „közeli jövőben valószínűleg folytatandó” V4-es egyeztetés során „civilizált módon értekeznének” az Egyesült Királyság távozásáról, valamint Európán belüli jövőbeli státusáról – mondta.

A V4 lehetséges bővítésére vonatkozó kérdésre válaszolva – amely például a katonai együttműködés keretében Romániára vonatkozna – Waszczykowski úgy reagált: a visegrádi csoporton belül ma

„nincs olyan légkör, amely intézményes bővítést tenne lehetővé”,

ugyanakkor továbbá is lehetséges az úgynevezett V4 plusz formátum alkalmazása. Ilyen módon a tagországok többek között a Benelux-államokkal és a közép-ázsiai országokkal tárgyaltak már.

A lengyel külügyminiszter nem zárta ki „új formátumok” létesítését; az inkább biztonságpolitikai jellegű koalíció szerinte a NATO keleti szárnyán fekvő országokat ölelné át.

A varsói csúcson pénteken bejelentett döntést – amely szerint Lengyelországban és a balti államokban a NATO négy, összességében mintegy 4 ezer katonából álló zászlóaljat állomásoztat rotációs rendszerben – Waszczykowski úgy értékelte: nyilvánvalóan nem olyan erőről van szó, amely „képes lenne más állam egész hadseregét feltartóztatni”.

Hirdetés

Mindazonáltal a lengyelországi zászlóalj más NATO-egységekkel – többek között a 2014-es newporti csúcstalálkozó értelmében lengyelországi parancsnokságokkal is működő gyorsreagálású erőkkel, a 2017 folyamán

a kelet-közép-európai országokban telepítendő mintegy 4200 tagú amerikai páncélos dandárral,

valamint a rakétapajzs 2018-ban létesítendő lengyelországi elemét védő amerikai katonákkal – együttvéve „komoly erővé” válhat – vélte a lengyel külügyminiszter.

Waszczykowskit megkérdezték, hogy a V4 egységes-e, miután Magyarország és Csehország nem támogatta NATO-egységek kelet-közép-európai állomásoztatását. Ezek az országok „nem folyamodtak a katonai erők állomásoztatásáért, de nem is akadályoztak meg másokat az erre irányuló törekvésekben” – válaszolt, hozzátéve, hogy „ezen a téren nagyon jól áll az egység”.

Hirdetés