Kelemen: mozgósítana az RMDSZ a parlamenti választásokra

Azért az önkormányzati választáson elért eredményből nem érdemes messze menő következtetéseket levonni.
Hirdetés

Igaz, hogy a júniusi választáson az RMDSZ megyei listáira leadott szavazatok száma nem érte el az 5 százalékot, és ez nem jó üzenet, de az önkormányzati választási eredményeket nem lehet egy az egyben kivetíteni a parlamenti választásokra – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke az Erdély FM kereskedelmi rádiónak.

„Ezt az eredményt kivetítve a parlamenti választásokra (mert elvégeztük a szimulációkat), most lenne egy 18-19 fős képviselőházi frakciónk és egy 8-9 fős szenátori frakciónk, tehát az arányainkat megőriztük volna. A parlament kisebb lesz, most már biztos, 312 fős a képviselőház plusz a 18 fő kisebbségi képviselő, és 114 fős a szenátus” – fogalmazott Kelemen.

Kelemen Hunor hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az RMDSZ jól mozgósítson a parlamenti választások előtt. Ennek érdekében elemezni fogják, hogy a júniusi helyhatósági választáson a népességarányhoz képest hol volt kisebb a választási részvétel, és ennek mi az oka. Hozzátette, igazából két megyében, Hargita és Bihar megyében volt érezhető nagyobb visszaesés, a szórványban pedig a lakosság arányaihoz mérten magasabb volt a részvétel.

Hirdetés