Iszlám Állam: a belga miniszterelnök a hibás

A terroristák rappelve fenyegetőznek új videójukban.
Hirdetés

Charles Michel belga miniszterelnököt tették felelőssé a márciusi brüsszeli robbantásos merényletekért az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet legújabb propagandavideójában – jelentette a belgiumi sajtó szerdán.

A Le Soir című napilap beszámolója szerint a 4 és fél perces videóban a dzsihadisták franciául énekelnek, miközben egymást követik a felvételek a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli terrortámadásokról.

„Töltve a kalasnyikov, a civilek tehetetlenek.

Brüsszel rémületben van, amiért Michel a hibás. A belgák lángokban, amiért Michel a hibás. Összehangolt támadások, célpont a repülőtér” – rappeli az Iszlám Állam egyik tagja a felvételen.

A videóban a merényletek keltette káosz mellett bevágások láthatók Charles Michelről és Manuel Valls francia kormányfőről, illetve az IÁ több tagjáról, például a párizsi terrortámadások egyik elkövetőjéről, Brahim Abdeslamról, aki François Hollande francia elnököt emlegeti, majd fegyverével beleereszt egy sorozatot a falba.

Hirdetés

Az Iszlám Állam júniusban is közzétett egy hasonló propagandavideót, amelyben

arra szólították fel a „demokratákat” és a „kufárokat”,

hogy tiltakozzanak Barack Obama amerikai és François Hollande francia elnök politikája ellen.

A dzsihadisták azt üzenték: amennyiben az emberek azt akarják, hogy véget érjenek a szervezet terrortámadásai Európában és az Egyesült Államokban, akkor el kell érniük, hogy a nyugati országok kormányai felhagyjanak az IÁ állásainak bombázásával Irakban és Szíriában.

Szakértők szerint a legfrissebb videónak is hasonló az üzenete, ami jól illusztrálja, hogy a terrormilícia egyre szorongatottabb helyzetben van a Közel-Keleten.

Mint ismeretes, március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.
Hirdetés