Feltétlenül nézze meg az aranykezű tamarinokat

… ha a nyíregyházi állatparkban jár. Most érkeztek, ketten vannak.
Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Kolozsvár és Nyíregyháza között egyre szorosabb kapcsolat látszik kialakulni, a magyarországi város tavaly nyáron afféle „településbemutatót” tartott a Fogoly utcában, amelynek hangsúlyos része volt a Sóstó ZOO, azaz a helyi – de európai hírű – vadaspark bemutatása.

A valóban képrázatos – és nem mellékesen a szokványos állatkerteknél „állatbarátabb” – létesítmény most új lakókkal bővült: ugyanis aranykezű tamarinok (Saguinus midas) érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba.

A kistestű majmok a park különleges külsejű állatokat felvonultató Viktória-házában láthatók. A Nemzetközi Törzskönyvi Program keretében érkezett tenyészpár tagjai Angliából és Magyarországról származnak – közölte Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető kedden az MTI-vel.

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább: az állatok testét hosszú fekete szőrzet borítja, végtagjaik narancs-vöröses színűek, arcuk sötét színű és szőrtelen, kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midász frígiai királynak a legenda szerint minden arannyá vált a kezében.

A mindössze fél kilogramm súlyú állatok eredeti otthonuk, a dél-amerikai esőerdők felső lombkorona szintjének legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat.

Hirdetés

A tamarinok madárcsicsergésre emlékezető hangja messzire elhallatszik, fajtársaikkal a hangjelzések mellett szaganyagokkal kommunikálnak. Az aranykezű tamarin a 33 karmosmajom faj közül nem a legveszélyeztetettebb, élőhelyeik drasztikus csökkenése azonban tizedeli az állományukat.

A majmok érkezésével tovább növekedett a különleges karmosmajom-bemutató Nyíregyházán, az aranykezű tamarinok mellett fehérarcú selyemmajom, liszt tamarin, császárbajszú tamarin és fehérajkú tamarin is megtekinthető az állatparkban.

Hirdetés