Az RMDSZ nem enged a történelmi régiókból

A kormány elkezdte a régióátszervezésről szóló vitát. A szövetség ügyvezető elnöke beszállt.
Hirdetés

„Az RMDSZ álláspontja nem változott, továbbra is azt mondjuk, a közigazgatási hatáskörű régiók létrehozása jelenleg alkotmányellenes, a megoldás pedig nem az, hogy egy újabb közigazgatási szintet állítunk fel a megye és az országos szint között, hanem a gazdasági-fejlesztési régiókat kell átalakítani. Törvényjavaslatunk szerint

Románia 16 gazdasági-fejlesztési régióval kell működjön”

– nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke kedden, annak kapcsán, hogy a miniszterelnök bejelentette, a kormány hamarosan napirendre tűzi a régiókról szóló társadalmi vitát.

„Ebből Hargita-Kovászna-Maros megyék Székelyföld különálló régióként, Szatmár-Szilágy-Bihar megyék Partium külön régióként. Ez nem csak pénzügyi, gazdasági megoldásból, hanem a magyar érdeket is figyelembe véve a legjobb megoldás – szögezte le az ügyvezető elnök, a szövetség hírlevele szerint.

Az ügyvezető elnök szerint a mostani nyolc régiós felosztás miatt az ország elesik az európai uniós forrásoktól, szétfejlődés tapasztalható régión belül,

a gazdag megyék fejlődnek, a szegényebbek pedig lemaradnak.

Hirdetés

Kovás Péter szerint az őszi választás tétje az, hogy az új parlament alakulásakor ott tudnak-e lenni és jó irányba tudják-e befolyásolni a régióátszervezést, másként csak külső szemlélői lesznek a döntésnek, amely Románia gazdasági fejlődését 10-20 évre jelentősen meghatározza.

Ha nem is tudják elfogadtatni teljes mértékben az elképzeléseiket, legalább fékezni tudják a szélsőséges változatok megvalósulását, és – Kovács Péter elmondása szerint – „sokszor már ez is nagy eredmény”.

Dacian Cioloș egy hétfői, a közigazgatás reformjáról szóló konferencián jelentette be, hogy a kormány el akarja kezdeni a nyilvános vitát a régióátszervezésről. A miniszterelnök elmondta: bár a jelenlegi, szakértői kormány év végén lejáró mandátuma alatt nem születik döntés a régiók kialakításáról, elkezdik az erről szóló párbeszédet, hogy a parlamenti választásokat követően elkezdődhessen a folyamat.

Hirdetés