Most már tényleg doktorátus nélkül maradhat Victor Ponta

Az oktatásügyi miniszter kezében van a sorsa.
Hirdetés

Az egyetemi címeket és diplomákat tanúsító tanács (CNATDCU) javasolja Victor Ponta volt miniszterelnök doktori címének visszavonását, miután a testület technikai bizottsága megállapította, hogy a jogász doktor politikus disszertációja plágium.

A doktori cím visszavonását az oktatásügyi miniszter rendelheti el, előtte azonban Ponta tíz napon belül óvást nyújthat be a CNATDCU döntése ellen. Ha az óvását elutasítják, a miniszter visszavonja a doktori címet.

Victor Ponta doktori címét harmadik nekifutásra próbálják megvonni, miután korábban kétszer sem sikerült. A vád, miszerint Ponta plagizált doktori disszertációja megírásakor, 2012 nyarán merült fel. Akkor három szaktestület közül kettő arra az álláspontra helyezkedett, hogy a nemzetközi jog témakörében írt dolgozat jelentős része valóban nem Ponta szellemi terméke. Az oktatási tárcának alárendelt szakbizottság viszont nem látott plágiumot, a miniszter – Ecaterina Andronescu, Ponta szociáldemokrata pártbeli alárendeltje – pedig csak ezt az álláspontot vette figyelembe.

Hirdetés