Az LGT, a Bikini és Tompos Kátya forgatja a vásárhelyieket

A negyedik Vásárhelyi Forgatag a szabad királyi városi rang 400. évfordulóját ünnepli, ahogy Kolozsvár a 700.-at.
Hirdetés
Marosvásárhely szabad királyi várossá nyilvánításának 400. évfordulója a központi témája az idei Vásárhelyi Forgatagnak, amelynek fővédnöke Kövér László lesz – jelentették be hétfőn a szervezők. A Marosvásárhelyért Egyesület negyedik alkalommal szervezi meg augusztus 24. és 28. között a Vásárhelyi Forgatagot, amely a magyar kultúrát hivatott népszerűsíteni a város magyar és román lakossága körében.
 
Marosvásárhely 1616-ban kapta meg a szabad királyi város rangot Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől. A szervezők közölték, hogy az évforduló szellemében állítják össze a programpontokat. 
 
A fesztivál a magyar szecesszió egyik gyöngyszemének számító marosvásárhelyi Kultúrpalotában tervezett gálaműsorral rajtol, amelynek fő előadója Tompos Kátya lesz a Keresztül Európán című produkcióval. Augusztus végén többek között a Hooligans, az LGT és a Bikini is koncertezni fog Marosvásárhelyen.
 
A forgatag idei díszvendége a Marosvásárhellyel testvérvárosi kapcsolatot ápoló Kecskemét lesz, ahonnan 60 tagú küldöttség érkezik. Soós Zoltán, a forgatag másik főszervezője közölte, hogy a Maros Megyei Múzeum szervezésében lesz látható az a kiállítás, amely Marosvásárhely és Kecskemét két leghíresebb polgármesterének, Bernády Györgynek és Kada Eleknek a munkásságát mutatja be párhuzamosan.
 
A Márton Áron-emlékévre való tekintettel a magyar kormány támogatásával kiállítás lesz látható a volt erdélyi püspökről. A Forgatagon idén is megszervezik a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját.

Hirdetés