Egyre többen csinálnák vissza a Brexitet

Közben Skócia is bekeményít függetlenség-ügyben. Londont is függetlenítenék.
Hirdetés

Több mint 3,2 millió brit írta alá vasárnap délutánig azt a petíciót, amely követeli egy újabb népszavazás kiírását Nagy-Britannia EU-tagságáról.

A kezdeményezők és az aláírók az EU-tagságról szóló népszavazások szabályainak módosítását követelik a brit kormánytól, úgy, hogy e kérdésről második népszavazást kelljen kiírni, ha az elsőn a választók kevesebb mint 75 százaléka vett részt, és a kilépésre vagy a bennmaradásra 60 százaléknál kevesebben voksoltak.

Sokan megbánták, hogy a Brexitre szavaztak

A Daily Mail című napilap vasárnapi melléklete számára készült felmérés szerint a Brexitre szavazóknak eddig a 7 százaléka bánta meg, hogy támogatta az Egyesült Királyság kilépését az EU-ból. A felmérés szerint 1,13 millió brit gondolta meg magát és vélekedik úgy jelenleg, hogy a Brexit negatívan befolyásolja munkahelyi helyzetüket, fizetésüket és az adókat.

Ezzel párhuzamosan a Brexit ellen szavazók közül is sokan meggondolták magukat: 696 ezer személy, azaz az EU-ban maradásra szavazók 4 százaléka bánja szavazatát.

A kezdeményezést a parlament petíciós bizottságának napirendre kell vennie. Ez a testület dönt arról, hogy hitelesek-e az aláírások, és a kezdeményezés alkalmas-e a parlamenti vitára. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláírt.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szombaton gyakorlatilag zéróra taksálták annak az esélyét, hogy a népszavazások szabályainak átírását követelő petíció alapján a brit kormány újabb referendumot hirdetne az EU-tagságról, elsősorban azért, mert ez utólagos szabálymódosítással érne fel.

David Lammy, az ellenzéki Munkáspárt egyik alsóházi képviselője szombati Twitter-üzenetében ehelyett azt javasolta, hogy a parlament akadályozza meg Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. Lammy felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-tagságról szóló népszavazás nem bír kötelező jogi érvénnyel, vagyis nem kötelezi a parlamentet a kilépést megalapozó törvények megalkotásra.

 

Hirdetés

 

London kiválását kérik az Egyesült Királyságból

Vasárnap délutánra meghaladta a 166 ezret egy másik petíció aláíróinak száma, akik azt kérik, hogy London váljon ki az Egyesült Királyságból, kiáltsa ki függetlenségét, és kérje felvételét az EU-ba.

Ez a petíció Sadiq Khan londoni polgármestert szólítja fel arra, hogy nyilvánítsa Londont függetlenné az Egyesült Királyságtól, és kérje a város felvételét az EU-ba, valamint a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek Nagy-Britannia nem tagja. A petíció szerint London nemzetközi város, és meg akarja őrizni központi helyét Európában.

London lakosságának 60 százaléka a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról rendezett csütörtöki népszavazáson.

Skóciában egyre erősebbek a függetlenedés hangjai

London nem akadályozhatja meg az újabb skót függetlenségi népszavazást, ha ennek kiírásáról dönt a skót parlament, a skót parlamentnek viszont módjában állhat megakadályozni a Brexitet, vagyis Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból – mondta vasárnap Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A vasárnap közzétett legújabb felmérések szerint a skót választók többsége immár Skócia függetlenségére voksolna.

Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: igaz, hogy a 2014-ben tartott előző skóciai függetlenségi népszavazáson a skótok többsége még arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része, de „már nem létezik az az Egyesült Királyság, amelyhez akkor tartozni akartak”. Hangsúlyozta, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson Skócia az országos átlaggal ellentétben nagy többséggel a bennmaradásra voksolt.

Megakadályoznák a Brexitet a skótok
Nem sokkal később, a BBC televízió egy másik interjúműsorában Nicola Sturgeon felvetette annak lehetőségét, hogy Skóciának módjában állna megakadályozni Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.
Sturgeon szerint nehezen elképzelhető, hogy a skót parlamentnek ne kelljen törvényalkotási aktussal hozzájárulását adnia a Brexithez. Kijelentette: ha a skót parlament annak alapján ítéli meg ezt a kérdést, hogy mi szolgálja Skócia javát, akkor a lehetőségek között kell szerepelnie annak is, hogy nem szavaz meg olyasmit, ami ellentétes Skócia érdekeivel.
Nicola Sturgeon már előző nap bejelentette, hogy megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei.
 

Hirdetés