Szex a muzulmán világban, testközelből

A szexualitás és a politika között van összefüggés. Ha az egyiket elfojtják, a másik sem fog normálisan működni.
Hirdetés

Mit jelent ma a szexualitás az arab világban? Miért tekintik a nőket még mindig alsóbbrendűnek? Shereen El Feki kutatónő, írónő és az arab szexológia szakértője több muzulmán országot is bejárt, hogy válaszokat találjon. Egy másik motiváció saját származásának megértése volt: bár Kanadában nőtt fel, félig egyiptomi, vallását tekintve pedig muzulmán.

Az egyik 2013 júniusi TEDx konferencián bemutatott gondolatai és történetei más megvilágításba helyezik az arab szexualitást.

Az arab világban három olyan tabutéma van, amit nem tanácsos szóba hozni: a politika, a vallás és a szex. A kutatónő erős nagyítónak tekintik a szexet, melyen keresztül bármelyik társadalom tanulmányozható. „Az intim életünkben zajló történéseket nagyobb léptékben működő erők tükrözik vissza: a politikában és a gazdaságban, a vallásban és a hagyományban, a nemekben és a nemzedékekben. Ha igazán meg akarjuk ismerni az embereket, előbb tekintsünk be a hálószobájukba”, szögezi le.

A kutatónő TEDx-es felszólalása egy kis történettel kezdődött, melyről sokan azt hihetnénk, hogy régmúlt évszázadokból származik: „Amikor nemrég Marokkóban, Casablancában jártam, találkoztam egy Faiza nevű fiatal hajadon anyával. Faiza fényképeket mutatott a gyermekéről és elmesélte, hogyan fogant meg, miként zajlott a terhesség és a szülés. Figyelemre méltó történet volt, de a legszebb részét Faiza a végére tartogatta. «Tudod, szűz vagyok», mondta. «Ezt két orvosi igazolás is bizonyítja». Ez a modern Közel-Kelet, ahol Krisztus születése után két évezreddel még mindig mindennaposak szűz szülések. Faiza története egyike annak a több száznak, melyeket az évek során hallottam, bejárva az arab világot és szexről beszélgetve az emberekkel” (a konferencia szövegét Ana Vartolomei és Ariana Bleau Longo fordította románra).

Az arab világban a házasság a hivatalos engedély a szexre

Faiza története – magyarázza Shereen El Feki – azt bizonyítja, hogy az arab világban a házasság az egyetlen elfogadott körülmény a szexre és csak akkor, ha azt engedélyezték a szülők, szentesítette a vallás és nyilvántartásba vette az állam.

„A házasság a belépőjegy a felnőtt világba. Ha nem kötik be a fejed, nem hagyhatod el szüleid házát, nem szexelhetsz és határozottan nem lehetnek gyermekeid. Ez egy társadalmi citadella, egy legyőzhetetlen citadella, mely bármilyen ostromnak, bármilyen alternatívának ellenáll. Az erőd körül a házasság előtti szex-ellenesség, az óvszerellenesség, az abortuszellenesség, a homoszexualitás-ellenesség tabujának széles mezője húzódik”, meséli még Shereen El Feki.

Faiza drámája itt nem ért véget. Amikor a ruházat már nem tudta elrejteni terhességet, anyja segített neki elmenekülni apja és fiútestvérei elől. A casablancai kórházban született meg a fia, a szülésben segédkező férfi pedig megpróbálta megerőszakolni.

„Miközben a térségbeli vallások a házasság előtti önmegtartóztatást dicsőítik, a patriarchátusban a fiúk mindig is fiúk maradnak. A férfiak szexelnek a házasság előtt és az emberek némileg szemet hunynak felette. De ez a nőkre nem vonatkozik, akiktől elvárják, hogy szüzek legyenek a nászéjszakán, vagyis legyen érintetlen a szűzhártyájuk. Ez nem személyes ügy, hanem a család becsületével, különösen a ház férfi tagjainak becsületével kapcsolatos dolog. Így hát a nők és rokonaik bármit megtesznek e kis anatómiai részlet megőrzéséért, a nők nemi szervének megcsonkításával, a szüzesség vizsgálatával, a szűzhártya sebészi helyreállításával”, teszi hozzá a kutató.

Vallásba csomagolt szex

Egy tunéziai orvosnő azt mondta neki, hogy „a nők egyre nyitottabbá válnak, de a férfiak még mindig a kőkorszakban élnek”.

Hirdetés

Azok az esetek, amikor a nők és férfiak átlépik a heteroszexualitás vonalát nap, mint nap kétségbe ejtik a családokat és kiváltják a társadalom általi elítélést, hogy a vallási aspektust ne is említsük.

A muzulmán kutatónő feltárta, hogy a dolgok a hitvesi ágyban sem történnek úgy, ahogy kellene:

„A feleségek attól félnek, hogy feslett nőszemélyeknek tartják őket, ha némi lelkesedést mutatnak az intim életben. És ott vannak azok is, akik számára a házasság csak a prostitúció paravánja. Családjaik eladják őket, gyakran gazdag arab turistáknak. Ez csak az egyik oldala az arab térségben robbanásszerűen növekvő prostituált-kereskedelemnek. (…) Egyértelmű, hogy valami nincs rendben: kettős mércét alkalmaznak a férfiakkal és a nőkkel szemben, a szex szégyenforrás, a család korlátozza a személyes választásokat és nagy a szakadék látszat és valóság között: aközött, amit az emberek tesznek, és amit hajlandók elismerni. Általános a fenntartás azzal szemben, hogy túllépjenek a magánéleti suttogásokon egy komoly és kitartó nyílt vita felé.”

Bár a Nyugat egyre nyitottabban kezeli a szexet, az arab világban pont ellenkező az irány. Azokról a kísérletekről, hogy másképp tekintsenek a szexre, azt tartják, hogy „nyugati összeesküvés részei, melynek célja aláásni a hagyományos arab és iszlám értékeket. De valójában a legerősebb ellenőrzési eszközük a tét: a vallásba csomagolt szex”, állítja az egyiptomi származású kutatónő.

Végső következtetés

„Ha magánéletünkben, szexuális életünkben nem vagyunk képesek lehorgonyozni a szabadságot és az igazságosságot, a méltóságot és az egyenlőséget, az intimitást és az autonómiát, akkor nehezen tudjuk ezt majd a közéletben elérni. A politikai és a szexuális aspektusok összefüggnek egymással és ez bármelyikünkre érvényes, függetlenül attól, hogy hol élünk vagy szeretünk.”

 

A címet a szerkesztőség adta. Fotó: abc.net.au

Hirdetés