Albánia hazazavarta az Eb-ről Romániát

Egyetlen ponttal az A csoport utolsó helyén végzett a román labdarúgó-válogatott a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután kikapott az első gólját szerző és első győzelmét arató Albániától.
Hirdetés

Most vagy soha” (Acum ori niciodată) írták ki a lyoni stadionban a román szurkolók, de a csapatra semmi sem ragadt át ebből a küzdőszellemből. Az első 20 percben ugyan fölényben játszott Iordănescu alaposan felforgatott csapata, de lövésekhez csak a tizenhatoson kívülről jutott. Az első félidő második felében viszont egyre pontosabbak lettek az albán kontrák, egy tökéletesen kipasszolt akció végén azonban Lenjani nem találta el az üres kaput. Szünet előtt pedig Armando Sadiku megszerezte az albán futball történelmi gólját: Lila beadását Chiricheş elnézte, Tătăruşanu aláfutott, a liechtensteini FC Vaduz csatára pedig a hálóba fejelt.

A második játékrészben hiába lépett végre pályára a közvélemény által megmentőnek tartott Sânmărtean, ő sem tudta felpörgetni a román csapat lassú, körülményes, lélektelen és kilátástalan futballját. Andone felsőlécre bikázott lövését leszámítva egyetlen román lövés sem talált kaput, a szabadrúgások elhaltak a sorfalban, miközben Mavraj és Memushaj kísérleteinél Tătăruşanunak kellett védenie.

Románia 1948 óta először kapott ki Albániától, világversenyen pedig legfeljebb az 1938-as világbajnokságon, Kubától szenvedett hasonlóan szégyenteljes vereséget. Anghel Iordănescu századik mérkőzése szövetségi kapitányként alighanem az utolsó volt – miközben Albánia három napig reménykedhet a továbbjutásban, ha lesz két nála gyengébb csoportharmadik.

A csoport, 3. forduló: Románia–Albánia 0-1

Hirdetés

Lyon, Parc Olympique, 49 752 néző. Vezette: Pável Královec (cseh)

Románia: Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş, D. Grigore, Măţel – Prepeliţă (Sânmărtean, 46.), Hoban – Popa (Andone, 68.), Stanciu, Stancu – Alibec (Torje, 57.).
Albánia: Berisha – Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli – Lila, Abrashi, Basha (Cana, 83.), Memushaj, Lenjani (Roshi, 77.) – Sadiku (Balaj, 58.).
Gólszerző: Sadiku (43.)
Sárgalap: Basha (6.), Măţel (53.), Memushaj (85.), Săpunaru (85.), Torje (90+3.), Hysaj (90+4.)

Kéz a kézben ment tovább Svájc és Franciaország
A csoport másik mérkőzésén nagy intenzitású, de gólnélküli csatát vívott Svájc és Franciaország, amelyben a házigazdák jóval kevesebbet birtokolták a labdát (41 százalék), viszont majdnem kétszer annyit lőttek kapura (13-6). A meccs elején főként Pogba volt elemében, két kísérletét is nehezen tolta ki Sommer, majd harmadjára a felsőlécet döngette meg a Juventus középpályása. A svájciaknak az albán vezető gólig kellett félteniük második helyüket a táblázaton, utána viszont átálltak állófutballra, hiszen a 0-0 tökéletesen megfelelt neki.
A második félidőben sokáig Behrami labdataposása volt a legemlékezetesebb esemény, amely után játékszert kellett cserélni. Az utolsó félórában pedig már a csak a csereként beállt Payet hajtott harmadik Eb-góljára, de ebben előbb a felsőléc, majd a svájci sorfal akadályozta meg. A legvégén Sagna megrángatta Dzemaili mezét a francia kapu előterében, de Skomina bíró nem fújt, így maradt a meccs előtti sorrend: a házigazda az első, a Svájc a második helyen jutott a legjobb 16 közé.
Svájc–Franciaország 0-0
Lille, Stade Pierre Mauroy, xx néző. Vezette: Damir Skomina (szlovén)
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri (Fernandes, 79.), Dzemaili, Mehmedi (Lang, 86.) – Embolo (Seferovic, 74.).
Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Sissoko, Cabaye, Pogba – Coman (Payet, 63.), Griezmann – Gignac. 
Sárgalap: Rami (25.), Koscielny (83.)
A csoport végeredménye: 1. Franciaország 7 pont, 2. Svájc 5, 3. Albánia 3, 4. Románia 1.

 

Hirdetés