Perrel a nyakadban lettél polgármester? Fizess!

Ha el is ítélnek, és ezért előrehozott választásokat kell tartani a településeden.
Hirdetés
Kifizettetnék az előre hozott választások költségét Romániában az olyan polgármesterekkel, akiket egy bírósági ítélet akadályoz meg mandátumuk kitöltésében – közölte pénteken a Ziare.com hírportál.
 
Erről négy független képviselő terjesztett törvénytervezetet a szenátus elé, miután a június 5-i önkormányzati választáson számos település élére bűnvádi eljárás alatt álló polgármestert választottak. A törvénytervezet csak azokat az elöljárókat kötelezné a választási költségek megtérítésére, akik ellen 

már jelöltségük idején bűnvádi eljárás volt folyamatban, mégis indultak a választáson.

A jelölteknek ugyanúgy írásos nyilatkozatot kellene adniuk az ellenük folyó esetleges bűnvádi eljárásról, mint ahogy vagyon- és érdeknyilatkozatot kell tenniük, vagy írásba kell adniuk azt, hogy nem voltak a kommunista titkosrendőrség, a Securitate besúgói.
 
Az elítélt polgármestereknek pártjukkal közösen kellene kifizetni a helyettesítésükre kiírandó választások összes szervezési költségét, a függetleneknek pedig önállóan.
 
A két hete rendezett, egyfordulós önkormányzati választásokon számos olyan, tisztségben lévő polgármester nyert újabb mandátumot – kevésbé ismert ellenjelöltjeikkel szemben – aki ellen már vádat is emelt, vagy akit már rács mögé is juttatott a korrupcióellenes ügyészség (DNA). 
 

A választók korrupciós ügyeik ellenére ismét megszavazták 

Brassó, Craiova vagy Marosvásárhely polgármesterét, Nagybányán pedig a börtönből aratott magabiztos győzelmet a tisztségben lévő városvezető, aki egyetlen napig sem kampányolt, mert mindvégig vizsgálati fogságban volt.
 
A kezdeményezőket azonban főleg az ihlette törvénytervezetük kidolgozására, hogy alig egy héttel a választások után Déva frissen újraválasztott polgármesterét hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság. 
 
A dévaiak annak ellenére bízták ismét Mircia Munteanra a város vezetését, hogy volt már egy korrupcióért kapott négyéves felfüggesztett börtönbüntetése, 2014-ben pedig azért indult újabb eljárás ellene, mert részegen balesetet okozott, megpróbált elmenekülni a helyszínről, majd az egész ország láthatta a hírtelevíziók tudósításaiban, amint a rendőrök előrángatják az út menti bokrok közül.
Hirdetés