Bulgária keresztbe tesz a Fekete-tengeri NATO-haderőnek

Hiába győzködte őket Iohannis, az orosz nyomás erősebbnek bizonyult.
Hirdetés

Egy nappal Klaus Iohannis bulgáriai látogatása után Bojko Boriszov bolgár kormányfő kijelentette, hogy országa nem támogatja a Fekete-tenger térségében létrehozandó NATO-haderő tervét. „Mindig mondtam, hogy békés ország vagyunk. Nem akarom, hogy a Fekete-tenger katonai konfliktusok színhelye legyen” – nyilatkozta a miniszterelnök.

A NATO hadihajói csak különösen nagy migránsáradat esetén járőrözhetnek a bolgár partok közelében – szögezte le a miniszterelnök, akinek véleményét Roszen Plevneliev bolgár elnök is osztja.

A határozott állásfoglalás azért számít meglepő fordulatnak, mert a bulgáriai látogatáson tartózkodó Klaus Iohannisszal való szerdai tárgyalásokon a bolgár hivatalosságok jóval pozitívabban ítélték meg a Fekete-tengeri „NATO-ernyő” kérdését. Roszen Plevneliev tegnap kijelentette, hogy támogatják a kezdeményezést, mert az ország stratégiai érdekeit szolgálja.

Nem kizárt, hogy Bulgária álláspontjának megváltozása Oroszország nyomásának tulajdonítható. Szintén szerdán az orosz belügyminisztérium illetékese, Andrej Kelin határozottan kiállt a Fekete-tengeri tervek ellen. „A Fekete-tengernek nincs semmi köze az Észak-Atlanti Szövetséghez. Nem hiszem, hogy egy ilyen döntés az Oroszország és NATO közti kapcsolatok javítását szolgálná” – figyelmeztetett a Kreml illetékese.

Hirdetés