A Néppárt kiértékelte a választási ereményeit

Vajon mire jutottak?
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége – amint azt Szilágyi Zsolt elnök beharangozta a választás utáni első sajtótájékoztatóján – június 10-én ülésezett Kolozsváron, és elemezte a választási eredményeket – a sajátjait és úgy általában. Az alábbi következtetésekre jutottak:

Az össznépi távolmaradás. A 2012-es eredményekhez képest több mint 107.000 magyar szavazattal kisebb támogatást kaptak az erdélyi magyar pártok – ebből mintegy 6.000 szavazat a Néppártra esik.

A győzelmek. Székelyudvarhely, Szentegyháza, Gyergyószárhegy, Vargyas és Koltó olyan polgrmestert választott, akit az EMNP támogatott – ezzel 3-ról 5-re nőtt a Néppárt által támogatott polgármesterek száma.

A megszerzett tanácsosi mandátumok. A párt a 2012-es eredményeit (230 tanácsos) tartani tudta (229 tanácsos) – mint írják, „a sokkal kedvezőtlenebb körülmények ellenére”. Székelyföldön több mint tíz településen sikerült újonnan képviselőket bejuttatni az önkormányzati testületbe.

Maros, Szilágy, Hargita, Kovászna, Kolozs, Temes és Fehér megyében növekedett a mandátumok száma, míg Bihar és Szatmár megyékben csökkent. Máramaros és Brassó megyékben ugyanannyi önkormányzati képviselőjüket választották meg, mint 2012-ben.

A választási törvény hiányosságai. A törvény a parlamenti pártokat favorizálja, és az általuk „kitermelt politikai oligarchia törvényesített védelme és előnyben részesítése az önkormányzatiság és a helyi közösségek érdekeinek ellenében történik”.
A kampány során és az azt megelőző időszakban keletkezett fegyelmi és etikai vétségek ügyében az elnökség kivizsgálást rendelt el.

Hirdetés

A tanulságok levonásához tartozik, hogy az Országos Elnökség eldöntötte:

– a következő négy hétben minden településen és megyében, ahol a Néppárt jelöltjei indultak és kevesebb mandátumot vagy szavazatot szereztek, mint négy évvel ezelőtt, helyi közgyűlésen vagy megyei küldöttgyűlésen elemezzék a helyi kampányt, majd tartsanak bizalmi szavazást a helyi és megyei elnökségekről.

– amennyiben a helyi, megyei elnök, illetve elnökség ezen a megmérettetésen elbukik, az illető szervezetekben kötelező módon tisztújítást kell tartani.

Az Országos Választmány július 17-18-án ülésezik majd.

Hirdetés