Ő lenne Románia mentőangyala?

Nicușor Dan a bukaresti Ismeretlen Katona. De vajon a sírját ásta meg éppen, vagy tényleg mennybe viszi a mioritikus hazát?
Hirdetés

Bár veszített, mégis Nicuşor Dan tűnik a helyhatósági választások nagy győztesének. A főváros szinte mindegyik kerületébe „beszivárogtatott” emberekkel rendelkező Nicuşor Dan az egész országban terjeszkedni akar, hogy aztán bekerülhessen a Parlamentbe. És akár még ennél is magasabbra. Az Adevărul által megkeresett szakértők megpróbálják a helyes irányba vezetni a lépteit.

A politika előtt voltak a perek. Nicuşor Dan 10 évvel ezelőtt indította be a Mentsétek meg Bukarestet Egyesületet (Asociaţia Salvaţi Bucureştiul) és elkezdte beperelni a várostervezési szabályokat, sőt még a törvényeket is semmibe vevő bukaresti kerületeket. Az így szerzett némi ismertséggel függetlenként indult a 2012-es helyhatósági választásokon és 10 százalékot szerzett, miközben Sorin Oprescut a gigantikus USL (Szociál-Liberális Szövetség – a szerk.) támogatta. Ennek ellenére, mivel nem állt mögötte párt, Nicuşor Dan nem tudott bekerülni a Fővárosi Közgyűlésbe.

„A 2012-es helyzet elkerülése érdekében úgy döntöttünk, pártot alapítunk”, mondta tavaly Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Bukarestet Szövetség (Uniunea Salvaţi Bucureştiul – USB) elindítása előtt. Ez a zsebpárt vasárnap Bukarest második legnagyobb politikai erejévé vált, megelőzve a nagy PNL-t (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.). „Nicuşor Dan sokkal inkább egy anti-hős, mint hős. Egy különleges karizmájú figura, aki teljesen eltér a Băsescu-, Iliescu-, vagy Constantinescu-korszakok politikus típusától”, mondja a szociológus Barbu Mateescu.

„Nicuşor Dan az ellenzék”

Az anti-hős Nicuşor Dan a kampány alatt olyan anti-politikusnak mutatkozott, aki eljött megmenteni a fővárost. És amikor a riválisai azt vetették a szemére, hogy mivel egy pártot vezet, ő is politikus, Nicuşor Dan azt válaszolta: „Az emberek nagyon is értik. Amikor azt mondom, hogy nem vagyok politikus, akkor valójában azt mondom, hogy nem vagyok korrupt.” Nicuşor Dan ezzel a rendszer elleni üzenettel győzte meg a bukaresti választókat: a szavazatok 30 százalékát szerezte meg, 10 százalékkal lemaradva Gabriela Fireáról, de csaknem 20 százalékkal megelőzve a PNL-t. „Ez a várost eddig kormányzó pártok elleni szavazat. Egyformán szólt a PSD, mint ahogy a PNL ellen is. Bár a PSD Bukarestben megszerezte a hatalmat, már nem a PNL az ellenzék. Nicuşor Dan az ellenzék. Már nem a bal–jobb alternatíva van, hanem sokkal inkább az elavult politikusok állnak szemben az újakkal”, mondta az Adevărulnak a szociológus Mircea Kivu.

Nicuşor Dannak tehát sikerült elérnie azt, amit tervezett: egy kalapba tenni a PSD-t és a PNL-t, ő pedig a másfajta jelölt. Mircea Kivu azonban arra figyelmeztet, hogy még csak ezután következik a neheze. „A pártok védeni fogják állásaikat. A PNL fenyegetve érzi magát és megpróbálja majd megőrizni a választóit. Ezért minden módon támadni fog. Arra számítok, hogy az USB mindkét párt, a PSD és a PNL ellen is harcolni fog. A Fővárosi Közgyűlésben az USB lesz az ellenzék és ott nyílt harcot folytat majd mindkét párttal”, mondja Kivu, azok egyike, akik nyíltan támogatták Nicuşor Dant.

„Be akarunk jutni a Parlamentbe”

Az USB-nek a vasárnapi választáson sikerült nagyszámú helyi tanácsnoki helyet szereznie Bukarest hat kerületéből ötben (az 5. kerületben nem voltak jelöltjei), valamint a Fővárosi Közgyűlésben. Ezekre az adatokra támaszkodva Nicuşor Dan bejelentette: az USB országos szervezetté válik és átalakul a Mentsétek meg Romániát Szövetséggé (USR). A párt az őszi parlamenti választáson el akarja érni a bejutási küszöböt. „Be akarunk kerülni a Parlamentbe és valódi ellenzéke akarunk lenni ezeknek a pártoknak”, mondta Nicuşor Dan. Mennyi esélye van erre? „Az esélyek attól függnek majd, hogy mennyire lesz képes az új USR gyorsan helyi szervezeteket létrehozni, az országos lefedettség biztosításához. De számos megyében még így is nehéz lesz ősszel megismételni a bukaresti sikert”, véli Radu Magdin politikai elemző.

A szociológus Barbu Mateescu kihangsúlyozza: „Akkor van esélye, ha nagyon sokat dolgozik majd a helyi infrastruktúra kiépítésén. Fel kell mérnie, hogy mely helyi pártok hajlandók fúzióra lépni az USB-vel. Van mit csinálni. A parlamenti választáson számítani fog a falusi és a városi részvételi arány közötti viszony. Nem tudom, hogy az új szervezetnek lesz-e elég ideje eljutni a falvakig. Az 5 százalékos küszöb átlépéséhez, ha a falvakban semmit sem kap, a városokban 10 százalékot kell elérnie. Sorsdöntő kérdés a választási küszöb átlépése. Ha nem sikerül, akkor Nicuşor Dan háttérbe szorul.”

Mircea Kivu is arra figyelmeztet, hogy Nicuşor Dannak nem kellene megrészegülnie a bukaresti választási eredménytől. Egy országos párt teljesen más dolog. „Országszerte figyelemmel kísértem az USB típusú pártokat. Sajnos nem sikerült ennyire látványos eredményeket elérniük, de együttesen átalakulhatnának egy új mozgalommá, alternatívájává válhatnának a jelenlegi politikai osztálynak. Attól függ, hogy Nicuşor Dan és a kollégái mennyire lesznek ügyesek a továbbiakban. Nagyon nehéz összehozni különböző embereket, hogy ne jelenjenek meg feszültségek, hiúságok. Nicuşor Dannak végig kellene gondolnia, hogy mennyire képes politikai konstrukciókat létrehozni”, szögezte le Mircea Kivu.

Clotilde Armand, Nicuşor Dan női változata

Hirdetés

Az USB vasárnap este óta már nemcsak Nicuşor Dan, hanem Clotilde Armand is. A magát csak francia nőnek nevező Clotilde Armand egy éjszakára az 1. kerület polgármestere volt. Végül a PSD-s jelölt, Dan Tudorache legyőzte, de azért néhány kérdés továbbra is megválaszolatlan. „163. szavazókörzet volt az 1. kerületben. 126 szavazókörzetben voltak képviselőink. Ezekben Clotilde Armand 76 szavazattal győzött (átlagosan 0,6 szavazat/szavazókör a javunkra)”, mondta Nicuşor Dan, aki azt is elmondta, mi történt a többi szavazókörzetben, ahol az USB-nek nem voltak emberei. „36 szavazókörzetben nem voltak képviselőink. Ezekben a PSD 1.755 szavazattal győzött (átlagosan 46 szavazat/szavazókörzet a hátrányunkra)”, hangsúlyozta ki az USD fővárosi jelöltje, Nicuşor Dan a Facebookon.

A lehetséges választási csalástól eltekintve, Clotilde Armand lemaradt a polgármesteri tisztségről, de bekerült az 1. kerületi tanácsba. Sőt, Clotilde Armand nagyon sok szimpátiát is szerzett a bukarestiek körében. „Nagyon érdekes ember. Képes ugyanúgy rendszerbírálói, alternatívát kínáló politikusi képet kialakítani magáról, mint Nicuşor Dan. Ő egy olyan Nicuşor Dan, aki egy kicsit jobban tud kommunikálni, bár francia. Sikerült menőnek, cool-nak lennie”, mondja Mircea Kivu. Radu Magdin hozzáteszi: „Természetes, okos és határozott, energikus kampánya volt. Clotilde Armand nagyon jó lenne az USR szóvivőjének.”

Román állampolgár

Clotilde Armand Franciaországban született, Massachussettsben és Párizsban tanult és Sergiu Moroianu román matematikussal, Nicuşor Dan jó barátjával házasodott össze. „Romániában akartam élni, mert a férjem román. 22 évesen ismerkedtünk össze, az AEÁ-ban, a MIT-en végzett tanulmányaink alatt. 1999-ben telepedtünk le először Romániában, aztán néhány évre Németországba és Franciaországba mentünk, de mindig is úgy éreztem, hogy itt van az én helyem. Végül a családommal úgy döntöttünk, hogy végleg Bukaresten telepedünk le, főleg, hogy a gyermekeink közül három Romániában született. E döntés óta kértem a román állampolgárságot és 2015-ben meg is kaptam. Ma már nem tudom máshol elképzelni az életemet, mint Romániában”, mondja Clotilde Armand.

 

A címet a szerkesztőség adta.

Hirdetés