A strasbourgi bíróságra viszi a székely zászló ügyét Tőkés

A partiumi lobogó ügyében pedig fellebbeznek.
Hirdetés

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul Tőkés László európai parlamenti képviselő a nagyváradi EP-iroda erkélyére kitűzött székely zászló ügyében. A per február 1-jétől „hagyta el” Romániát, hogy ott dőljön el: az iroda erkélyére kifüggesztett, azóta is ott lobogó zászló reklámhordozónak minősül-e, amint azt a román hatóságok és az igazságszolgáltatás állítja, vagy pedig nemzeti, történelmi jelkép.

Az ügy azt követően került a nemzetközi bíróságra, hogy Romániában kimerültek a jogorvoslati lehetőségek: jogerős bírósági ítéletben kötelezték Tőkés Lászlót a székely zászló levételére.

Tőkés a partiumi zászló ügyében is fellebbezni készül Nagyváradon: mint ismeretes, a bíróság alapfokon azt is reklámzászlónak minősítette.

„Az ítélet most kézhez kapott indoklásának megfogalmazói még azt a fáradságot sem vették, hogy az egy az egyben átmásolt, a székely zászló perében fabrikált indoklásból a »székely zászló« kifejezést behelyettesítsék a »partiumi zászló« kifejezéssel” – írja közleményében Tőkés.

Az indoklás szerint egyébként a székely lobogó azért minősül reklámzászlónak, mert kitűzésével a panaszos (azaz Tőkés László) „a közönség figyelmét akarta felkelteni önnön cselekedeteire és az általa kezdeményezett akciókra, következésképpen a zászló kitétele reklámcéllal történt”.
 

Hirdetés