Medveálló kukákat rendszeresítenek Tusnádfürdőn

Aki járt már Tusnádfürdőn, az tudja, hogy ez miért szükséges.
Hirdetés

Medvebiztos szemeteskonténereket helyeznek ki a kukázó medvék által naponta látogatott székelyföldi Tusnádfürdőn – közölte csütörtökön a Hargita megyei önkormányzat.

Borboly Csaba, az önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: a konténereket vastag acéllemezből készítették, és csavarokkal fogják rögzíteni a lebetonozott lerakóhelyekhez. A konténereken úgy alakították ki a szemétbedobó nyílást, hogy a födelét csak egy biztonsági zár gombjának a benyomása idején lehessen kinyitni. Az illetékes szerint a konténert a kukázó medvék sem szétfeszíteni, sem felborítani nem tudják. Csak akkor férhetnek hozzá az eldobott szeméthez, ha valaki nyitva hagyja a szemétbedobó nyílást. A konténert az egyik oldalfal kinyitásával tudják üríteni.

A 46 medvebiztos konténert a Hargita megyei önkormányzat integrált hulladékgazdálkodási projektje keretében vásárolták.

A 90 százalékban magyarok által lakott Tusnádfürdő a medvék egyik fontos vonulási útvonalán fekszik, ezért a településen az állatok rendszeresen előfordulnak. A medvék egy része eddig a kukákban és a portákon keresett magának élelmet, és veszélyeztette a város lakosságát és a turistákat.
2013-ban a sajtó tág teret szentelt annak, hogy a medvék a tusnádfürdői származású Korodi Attila akkori környezetvédelmi miniszter szüleinek a gazdaságába is betörtek, és elpusztították a majorságot.

Az erdészeti és környezetvédelmi szakemberek szerint az európai medvék harmada Romániában él. Az elmúlt években Romániában számba vett 6000-6300 medve jelentős hányada Székelyföldön él. Kovászna megyében 1200-ra, Hargita megyében ezerre tehető a medvék száma.
 

Hirdetés