Leszedte a rendőrség a székely zászlót Csíkszereda főteréről

Tőke Ervin felvonta az új zászlórúdra, a rendőr bevonta és le is foglalta a székely zászlót. (VIDEÓ)
Hirdetés
Ma délután négyre hirdette meg Tőke Ervin néppártos polgármester-jelölt a székely zászló újbóli felvonását Csíkszereda főterén, a Szabadság téren. A zászlót évekkel ezelőtt az EMNP és az EMNT kezdeményezésére helyezték el a Szabadság téren oda, ahol most a Márton Áron-szobor áll – írja a Székelyhon.
 
Az új zászlórúd felállítására napokkal ezelőtt kapták meg az építkezési engedélyt, ki is öntötték a beton alapot. Ma délután Tőke Ervin önkormányzati tanácsos felvonta a székely zászlót a rúdra, egy rendőr pedig azonnal odalépett hozzá, igazoltatta, felszólította, hogy vonja be a zászlót. Mivel ennek Tőke nem tett eleget, a rendőr bejelentette, hogy a 141/2015-ös törvény alapján a zászlót elkobozza. A zászlót csendőrségi erősítés mellett bevonta, majd bekísérte Tőke Ervint a rendőrségre.
 
Az EMNP felháborítónak tartja, hogy a rendőrség és csendőrség a prefektúra utasítására, bírósági végzés nélkül akadályozta meg az érvényes engedéllyel rendelkező zászlófelvonást – áll a párt közleményében, amelyet péntek délután juttatott el szerkesztőségünkhöz.
A hivatkozott törvény a helyi zászlók kihelyezését szabályozza. Előírja például, hogy kizárólag helyi hatóságok épületeire, pontosabban a bejárathoz, illetve a tetejére szabad kitenni ezeket Románia és az Európai Unió zászlójával együtt. Tőke Ervin a zászlót nem helyi közintézményre helyezte ki, hanem a Szabadság tér egy zöldövezeti részére.
 
A törvény ötödik bekezdése szerint az, aki nem tartja be a törvény előírásait, szabályszegés miatt ötezer és tízezer lej közötti összeggel bírságolható meg.

 

 

Hirdetés