Amerikai nagykövet: ne szavazzunk korrupcióval gyanúsított jelöltekre!

Ez persze csak baráti jó tanács, nem beavatkozás az ország belügyeibe.
Hirdetés

Kis „útmutatóval” kedveskedett Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a vasárnap esedékes önkormányzati választás előtt az ország polgárainak. A diplomata arra szólította fel őket, hogy ne szavazzanak olyan jelöltekre az önkormányzati választáson, akik ellen korrupció gyanúja merült fel.

A nagykövet egy, a ConsantaNoastra.ro portálnak adott interjúban kifejtette: inkább arra ösztönözné a pártokat, hogy olyan jelölteket válasszanak ki, akik ellen nem merültek fel korrupciós vádak, egyben arra bátorítja a romániai polgáromat, hogy ne szavazzanak korrupcióval gyanúsított jelöltekre. „Ugyanakkor az Egyesült Államokban is létezik az ártatlanság vélelme. Politikai korrupció az Egyesült Államokban is létezik, számos politikust találtak bűnösnek korrupció bűntettében az elmúlt hónapokban is. Kongresszusi tagokat is találtak már bűnösnek korrupciós bűncselekmények miatt. Az Egyesült Államokban amíg valakit jogerősen el nem ítélnek, nem tiltja semmi, hogy induljon a választásokon, de a pártok nem vállalnak közösséget a korrupcióval gyanúsított személyekkel” – mutatott rá a diplomata.

„Jelenleg, ha az egész régiót tekintjük, Románia élen áll a korrupcióellenes harc tekintetében. Sikerének köszönhetően más országok is támogatást kérnek Romániától, például a Moldovai Köztársaság vagy Macedónia. Ráadásul ez hatással van arra is, hogyan látják a román és külföldi állampolgárok a romániai politikát és gazdaságot, valamint a korrupcióellenes küzdelem hatékonyságát. A Transparency International legutóbbi listáján Románia tíz helyet javított a tavalyi évhez képest, ami arra utal, hogy a romániai polgárok egyre inkább úgy vélik, a korrupcióellenes küzdelem sikeres” – mutatott rá Hans Klemm.

Hirdetés