Választási kampány szexi fotókkal és baltával

Akadt, aki vonzó bájait dobta be a szavazókedv „felizgatása” végett. És akadt, aki baltához nyúlt. A választási kampány legzaftosabb botrányai.
Hirdetés

Az új választási törvény rendelkezései a 2016. júniusi választás alkalmával jelentősen csökkentették a kampányincidensek számát. Ennek ellenére a helyi közigazgatási tisztségekért induló „versenyzők” megtalálták a „kiskapukat”, hogy megpróbálják elcsábítani a polgárokat, bár ezek sokszor túllépik a törvény által engedélyezett kereteket.

FEHÉR. „Választási megvesztegetési” vádak egy Fehér megyei községben. Az ALDE jelöltje pólókat és sapkákat osztogatott a választóknak

Az új választási törvény jelentősen csökkentette a jelöltek közötti botrányokat. A Fehér megyei kampány eddig lapos, sőt kimondottan unalmas volt. Egyetlen eset tűnt ki az „összképből” és hívta fel magára a választási iroda figyelmét: Spring község polgármesterét azzal vádolják, hogy a választási kampányban a pártja logójával ellátott pólókat és sapkákat osztogatott a választóknak. A panaszt a PNL (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) springi polgármester-jelöltje, Iuliana Stănilă 2016. május 21-én nyújtotta be a hivatalban lévő polgármester, Daniel Rusu ellen. A PNL jelöltje a springi Választókerületi Választási Irodának benyújtott panaszában azt állítja, hogy Daniel Rusu a saját pártjának jelképével ellátott pólókat és sapkákat osztogatott május 20-án, Vingárd településen.

ARGEŞ. Hosszúmező központjában megcsonkítottak egy fát, hogy jobban látsszon az egyik polgármester-jelölt plakátja

Hosszúmező (Câmpulung) központjában megcsonkítottak egy nyírfát, mert eltakarta a PSD-s (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) polgármester-jelölt plakátját. Hosszúmezőn egy nyírfa lett a választási kampány első „járulékos” áldozata. A város központjában a választási kampány elején elhelyezett egyik reklámozási hely egy fa szomszédságába került egy kis zöld oázisban és két jelölti plakát támasza lett. Elsőként Bogdan David, a PNL-s polgármester-jelölt arcmása jelent meg. Csakhogy kiderült, hogy a plakátot részben eltakarta egy négy-öt mandátum óta odaültetett nyírfa.

BESZTERCE-NASZÓD. A Beszterce-Naszód megyei kampány: jelöltek közötti verekedésektől templomokban osztogatott szórólapokig

Alig három nappal a választási kampány kezdete után sor került az első kampányízű incidensre. A komoly verekedéssel és néhány foghíjjal járó „eseményre” június 8-án, egy várorjai legelőn került sor. Marius Bota, egy 36 éves földrai férfi, aki az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) tanácsosi listáján szerepel és a szervezet egyik támogatója, a 60 éves Ioan Frim az áldozatok. A két férfit másik két férfi bántalmazta kövekkel és fejszével. Az incidens nyomán a rövidebbet húzó két személyt a Beszterce Megyei Sürgősségi Kórházba kellett szállítani. A 60 éves férfi elvesztette három fogát és mellkasi sérülést szenvedett, a 36 éves pedig agyrázkódást. Bár mindegyik érintett állattartó és azt lehetne hinni, hogy a botrány valamilyen mezőgazdasági ügy miatt robbant ki, úgy tűnik, az agresszorok is jelöltek, a PNL listáján. Arra a kérdésre, hogy választási incidensről van-e szó, vagy juhászok közötti nézetkülönbségről, az ALDE vezetője, Ioan Ţintean elmondta: „Hogy ne lenne választási, ha jelöltek? Ha nem lettek volna, akkor még gyanakodhatnánk, de így… A véletlen úgy hozta, hogy pont a kampányban került erre sor. Sajnálatos.”

BRĂILA. Egy Brăila megyei Racoviţa községben egy doboz puffancson és egy rolleren vesztek össze

Egyéb, többé-kevésbé ismert eseten kívül bizarr választási incidens történt a Brăila megyei Racoviţa községben, ahol a hivatalban lévő polgármester feljelentést tett a rendőrségen az egyik versenytárs ellen, aki állítólag puffanccsal „vesztegetett meg” gyermekeket és tombolát szervezett, melynek egy roller volt a fődíja. A jelenlegi polgármesternek, Ion Mărgăritnak nem tetszett, hogy ő nem szervezhetett június 1-én kirándulást a község gyermekeinek, mert idén ez a dátum a választási kampány idejére esett. „A község iskolájának igazgatója elhagyta a PSD-t a PMP-ért (Népi Mozgalom Párt – a szerk.). Szerintem a választók megnyerése érdekében azt mondta: «nem küldöm a gyermeket kirándulni, ezzel a polgármester ellen fordítok 200 szülőt és nem is tudom hány nagyszülőt, hogy mi, a PMP magunkhoz csábítsuk őket»”, mondja a polgármester.

BOTOŞANI. A legostobább kampányesetek. Miként fulladt meg valaki a polgármester-jelölt miccsétől

Egy Botoșani megyei férfi megfulladt az egyik polgármester-jelölt által felkínált miccstől. Az incidensre április elején került sor Mihai Eminescu községben, ahol Anita Gireadă helyi PNL-s polgármester-jelölt bemutatkozása zajlott. A jelölt a párttársain kívül számos támogatóját is meghívta. Fogadást is tartottak, ahonnan nem hiányozhatott a hagyományos miccs sem. A mulatságra eljött egy 40 éves falubeli is, akinek a jelölt miccsére fájt a foga. Ez azonban végzetesnek bizonyult számára. A torkán akadt a miccs és megfojtotta. A helyszínre érkezett mentősök mindent elkövettek, hogy megmentsék az életét. De nem volt esélyük, a kampányfogás pedig halálosnak bizonyult.

BUZĂU. A lelakatolt polgármesteri hivatal divatos poén Bodza megyében a választási kampány során

Bodza megyében olyan szenvedélyesen zajlik a választási harc, hogy a rivalizálás még a polgármesteri hivatalok berekesztéséig is fajul. Gherăseni községben megbénult a közigazgatás, miután a kormánymegbízott által nemrég leváltott polgármester mindent lezárva távozott. A polgármesteri hivatalt átvevő személynek meg van kötve a keze, mert a polgármester nem adta át sem a pecsétet, sem az intézmény dokumentumait. A liberális Sava Stroét a kormánymegbízott utasítására váltották le, a hivatalát pedig az alpolgármester, a PSD-s Romeo Moise vette át. De nem tudja ellátni az ideiglenes tisztségét, mert a felfüggesztett polgármester bezárta az irodát és a szekrényeket. Még súlyosabb, hogy az alpolgármester nem kapta meg a polgármesteri hivatal pecsétjét sem, így nem tudnak béreket fizetni.

KOLOZS. Kommunisták versus amerikaiak, youtube-os paródiákkal hadakozik a két fő kolozsvári polgármester-jelölt, Emil Boc és Octavian Buzoianu

Egy 3 perces film Emil Bocot a következőképpen mutatja be: „Boc elvtárs: Egyetlen, Kiválasztott, Legfőbb”, és ugyanakkor a kommunista korszakba is helyezi, a film narrátora pedig a korszakot visszaidéző hangvételt használ. A PNL jelöltje „a polgármesteri tisztségre a meghatározatlan végkifejletű fantazmagóriás ígéretek sikeres folytatásának biztos garanciája (…) Kolozsvár összes lakótelepének hasznára és boldogságára”, áll a filmben. A videót kísérő, a kommunista Kolozsvár nevű felhasználótól származó magyarázat szerint „Kolozsvár az ország legintelligensebb városa. Ezért szavaz meg egy kommunizmushoz mélységesen kötődő embert, egy hitvány populistát, egy alkalmatlant. Bravó, Kolozsvár! A szocializmus dicsőségéért, Előre!”. Fő ellenjelöltje, a PSD, PNŢCD (Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt – a szerk.) és ALDE által támogatott független Octavian Buzoianu sem úszta meg az internetesek támadását.

GALAC. Kínos galaci kampány. Az egyik közintézmény járművével szállított plakátok, polgármesteri hivatali pénzből szervezett koncertek és sétálás a rendőrségi rollerrel

Az utóbbi két hónapban nem kevesebb mint 8 Galac megyei településen volt faluünnep (különféle ürügyekkel, a település spirituális évfordulójától beruházások felavatásáig), mind közpénzből. Gohorba például május 21-én több ismert művészt hoztak, a műsor pedig kb. 30.000 euróba került, vagyis sokkal többe, mint amennyit Gelu Sârghie polgármester (PSD) mandátuma összes többi (nem választási) évében szervezett rendezvényekre költött. Galac város hivatalban lévő polgármesterét, Marius Stant (UNPR) (Románia Haladásáért Nemzeti Szövetség – a szerk.) is bírálták, akit a politikai ellenfelei arra kérték, hogy ne használja saját imázsa építésére a közigazgatási apparátust.

Bacalbaşa és Stan a rendőrség rollerén „fürdőzik” a tömegben

HUNYAD. A pártot felemelő szexi tanácsosnő, választási csuprok a templomban és „start up” jelöltnő. A választási kampány legostobább jelenetei

Alina Necoară, a PRM (Nagy-Románia Párt – a szerk.) petrozsényi helyi tanácsosi listáján szereplő jelölt élénk vitát váltott ki azokkal a képeivel, melyeken szexi helyzetekben látható és melyek a közösségi hálózatokon jelentek meg. A fényképek eljutottak a zsil-völgyi helyi sajtóba is, ahova olyanok juttatták el, akik be akarták sározni Alina Necoarăt. A PRM petrozsényi szervezetének tagjai azonban azt állítják, hogy a képeknek ellentétes hatásuk lett. „Az a tény, hogy a Facebookon megjelentek azok a képek… szerintem szépek. Az a véleményem, hogy a petrozsényiek a nagykabátos, lopásra készülő tanácsosok helyet inkább szavaznának egy bikinis szép lányra, aki fiatal és jószándékú”, mondta Emanoel Andronache, a Hunyad megyei PRM vezetője.

IAŞI. Botrány a PNL és a PSD között egy kampányújság miatt

Igazi botrány robbant ki egy 100.000 példányban kiadott kampányújság miatt a iaşi-i fő pártok között. A PNL megrendelte egy négyoldalas, színes újság kinyomtatását és terjesztését, melyben átvették a vitatott minőségű Antena 3 tévé által sugárzott besározó anyagot, melynek a PSD jelöltje, Mihai Chirica a célpontja. A kérdéses anyagban Chiricát azzal vádolják, hogy az idők folyamán előnyben részesítette a Iaşi-i Polgármesteri Hivatal egyik házi cégét, a Conestet. A PNL által terjesztett anyag arra is rámutatott, hogy Chirica jelenlegi szeretője állítólag a Conest cég alkalmazottja, Iaşi ideiglenes polgármestere pedig állítólag olyan járművet vezet, mely korábban a Conest tulajdona volt. A 100.000 példányt egész Iaşi-ban terítették, ezért aztán Mihai Chirica az emberein keresztül bűnvádi feljelentést tett a rendőrségen, diszkriminációra hivatkozva. A rendőrök több példányt elkoboztak, ami arra késztette Chirica ellenjelöltjét, Marius Bodea PNL-s vezetőt, hogy visszaéléssel és a PSD-s jelölt támogatásával vádolja a hatóságokat.

MÁRAMAROS. Még a rácsok mögül is kampányolnak. Nagybánya felfüggesztett polgármestere, Cătălin Cherecheş üzenetei a szavazóknak

Cătălin Cherecheş, Nagybánya felfüggesztett polgármestere még a börtönből is kampányol. Azon túlmenően, hogy a közösségi hálózatokon olyan fényképek jelennek meg, melyeken különféle múltbéli eseményeken látható, olyan levelek is felbukkannak, melyeket – úgy tűnik – ő írt a börtönből. Nem kevesebb, mint 13 Cătălin Cherecheş által a börtönből írt levél jelent meg az online médiában és a közösségi hálózatokon. A nagybányaiaknak szánt legutóbbi levelében Florentina Giurgi énekel liturgikus éneket.

Hirdetés

MAROS. Az ALDE marosvásárhelyi polgármester-jelöltje fertőtlenítőszert adományozott az egyik iskolának és óvodának

Ionela Ciotlăuş, az ALDE marosvásárhelyi polgármester-jelöltje a hónap elején elkezdte az iskolákat és óvodákat járni, hogy szeszt és szappant osztogatva oldja meg a fertőtlenítőszerek gondját. „Ma (május 6-án) úgy döntöttem, hogy szövegek és sajtóközlemények helyett inkább teszek egy konkrét gesztust. Fertőtlenítőszereket adományoztam egy marosvásárhelyi óvodának és iskolának. További iskolák, óvodák és kórházak következnek, ahol szükség van erre”, ez volt Ionela Ciotlăuş üzenete.

NEAMŢ. Kecsés-gidás kampány Piatra Neamţ főterén. A PACT üzenete: „Ieşi din turmă!/Lasă-i în urmă” („Állj ki a nyájból! Hagyd őket magad mögött”)

Az ebben az időszakban Neamț megyében lezajlott kampányakciók közöl az egyik legbizarrabbra Piatra Neamț központjában került sor. A Fiatalok Polgári Cselekvése Platform (PACT) tagjai múlt vasárnap, május 22-én a „Romániának mélyreható mentalitásváltásra van szüksége!” üzenetüket egy „CapRe Diem!” (a latin „Carpe Diem” – „Élj a mának!” parafrázisa) (a román „capre” „kecskéket” jelent – a szerk.). A minél hatékonyabb meggyőzés érdekében a fejedelmi udvarban található Ştefan cel Mare-torony tövében levő kis piactérre egy kecskét és egy gidát – Saşát és Soniát – hoztak a PACT-osok. A két négylábúval akarták minél hatékonyabban terjeszteni a rendszer és a mentalitások elleni üzeneteiket.

OLT. A politikusok lenyúlták Szent Konstantin és Ilona ünnepét. Pártvezetői vélemény: „A számlánkon marad a pénz, nincs mire költsük”

A Szent Konstantin és Ilona ortodox ünnep égi manna volt a kampányoló politikusok számára. A jelenlegi PSD-s polgármester és jelölttársai meghívták a (PSD által vezetett) Megyei Tanácsnak alárendelt Doina Oltului Együttest, a többi jelölt pedig, szintén a község pénzéből, országszerte kedvelt előadókkal boldogult. Vălenien, Redeán, Iancán, Icoanán, Crâmpoián de más községben is, összesen úgy tízben jól jött, hogy a község napja pont a kampányidőszakra esett. A văleni-i fiatalok örömére a PSD-s polgármester rendesen kitett magáért, hiszen Anna Lesko volt a főműsorszám. A Konstantinok sehol sem úszták meg, hogy „fizetniük kelljen néhány kört”. Ez alól Emil Constantin Moţ, a PSD slatinai jelöltje sem képezett kivételt, aki arra ébredt, hogy egy másik pártbeli Constantin meghívottja a város Bastos nevű kerthelyiségében, ahol kb. 200 nyugdíjassal kellett puszilkodnia.

SZATMÁR. A PSD szatmárnémeti polgármester-jelöltje, Dorel Coica még bográcsozott is a szavazatok kedvéért

Dorel Coica, a PSD szatmárnémeti polgármester-jelöltje és hivatalban lévő városvezetője részt vett a Család Napján, ugyanis meghívták a bográcsozó verseny zsűrijébe. Fakanalat ragadott és megkavarta a résztvevők ételeit. A versengő csapatok a kampánystábja tagjaiból és az aktív tanácsosokból, vagy a június 5-i választási listán szereplő jelöltekből álltak. A helyszínre érkezett Coica minden csapatot ellenőrzött, fényképezkedett az emberekkel és még az ételek megkavarását sem tartotta méltatlannak néhány jól sikerült fényképért és környezete csodálata kivívásáért, még akkor sem, ha csak kevesen voltak olyanok, akiknek nincs párttagkönyvük.

SZILÁGY. Kampány bűnvádi feljelentésekkel és megfuttatott jelöltekkel

A PNŢCD, a PNL, a PMP és az UNPR jelöltjei bűnvádi feljelentést tettek Nagykeresztes község polgármestere, Ioan Cheşeli ellen, miután ez utóbbi meghívta a több mint 1.000 választót a helyi tanács múlt hét végén tartott ülésére. A Nagykeresztes, Szalonnavölgy, Bezdédmező és Hegyköz falvak szavazati joggal rendelkező polgárait a hivatalban lévő, hatodik mandátumáért induló településvezető, valamint a helyi tanácsosi tisztségre vágyó szociáldemokrata jelöltek választási programjának bemutatására is meghívták egyúttal. A PNŢCD-s ellenjelölt, Ioan Pop azonnal reagált, hivatallal való visszaéléssel vádolva Cheşelit és azt állítva, hogy „közpénzből tartott választási gyűlésről” van szó.

SUCEAVA. A suceavai PSD-nek vissza kellett vonnia a polgármester-jelölje 55.000 szórólapját, mert törvénytelenül használták a román zászlót

A Városi Választási Iroda (BEM) arra kötelezte a suceavai PSD-t, hogy vonja vissza polgármester-jelöltje, Tiberius Brădăţan 55.000 szórólapját, mert törvénytelenül használták a román zászlót. A suceavai BEM néhány napja helyt adott a Román Környezetvédő Párt (PER) által a PSD által Suceaván terjesztett 55.000 szórólap miatt benyújtott panaszának. A PER azért támadta meg a PSD-t, mert Románia zászlója szerepelt a szórólapokon, pedig törvény tiltja a nemzeti zászló vagy az Európai Unió zászlójának használatát. Így aztán a BEM arra utasította a PSD-t, hogy a választási kampány végére vonja vissza a kérdéses szórólapokat.

TEMES. Európai foci a választási szórólapon. Az egyik PMP-s jelölt az Euro 2016 mérkőzéseinek ütemezését osztogatta

Labdarúgás a választási szórólapon. És ha már amúgy is egyre közeledik az európai labdarúgó-bajnokság, a szurkolók pedig ezzel kelnek és fekszenek majd, a PMP temesvári polgármester-jelöltje jó ötletnek tartotta, ha a város szurkolói a választási szórólapokon is focival találkoznak. Ennek megfelelően a PMP jelöltje postai úton, de az utcán is olyan szórólapokat terjesztett, melyeken az európai bajnokság mérkőzéseinek programja szerepel.

VASLUI. Kínos pillanatok a kampányban. A PSD-s képviselőt azzal vádolják, hogy a győzelem érdekében megpróbálta csirkékkel és miccsel lekenyerezni a választókat

Toader Dima képviselő ellen, aki a PSD színeiben indul a berezeni-i polgármesterségért, a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék Ügyészsége folytat majd vizsgálatot választási korrupció miatt, miután a vaslui-i PNL feljelentette, mert azzal vádolja a parlamenti képviselőt, hogy állítólag élő csirkét, takarmányt és miccset kínált. A Főügyészség ügyészei ebben az ügyben átvették a nyomozást a vaslui-i rendőröktől, akik elhárították maguktól az illetékességet, tekintettel Toader Dima parlamenti képviselői minőségére. A PNL Vaslui megyei szervezete május 9-én tett bűnvádi feljelentést a rendőrségen Toader Dima PSD-s parlamenti képviselő ellen, azzal a váddal, hogy a jelölt egynapos csibékkel, takarmánnyal és miccsel vesztegetett meg kiskorúakat. Sőt, a parlamenti képviselő állítólag szintén kiskorúakat használt fel a kampányban, akik PSD és „szavazzák meg Toader Dimát polgármesternek” feliratú piros pólókkal kampányoltak, állítják a vaslui-i liberálisok.

Aldo Moro képviselő és a felháborodott polgár megfenyegetése: „Jobb, ha odébb megy, nehogy más süljön ki ebből!”

A bârladi polgármesteri tisztséget megcélzó Adrian Solomon, Gabriela Creţu szenátor társaságában, a választási kampány kellős közepén megfeledkezett a jó modorról, amikor olyan választókkal találkozott, akik a szemébe mondták, hogy nem rá fognak szavazni. Feldühödve azon, hogy a tömegből valaki azt kiáltotta, hogy „Éljen a PNL!” és a szemére vetette, hogy ellenezte a gyermektámogatás megemelését, a PSD-s képviselő átvette a mikrofont Creţu szenátortól és nyíltan megfenyegette a polgárt.

VRANCEA. Egy vranceai község alpolgármestere a kampánygyűlésen való részvételtől teszi függővé a szociális segély kifizetését

A választási kampány Vranceában nagy vonalakban a törvénysértések szférájába tartozó gondok nélkül zajlott. Ennek ellenére ebben az időszakban a legnagyobb botrányra Vizantea-Livezi községben került sor, ahol május 19-én állampolgári gyűlést terveztek Marian Oprişan, a Vrancea Megyei Tanács elnökének részvételével. Erre az eseményre Gheorghe Norocia PSD-s alpolgármesternek kellett az embereket mozgósítania, aki a volt településvezető halála után ideiglenesen átvette a polgármesteri feladatokat. Norocia tanácsosi helyért indul a PSD listáján és nehogy az a meglepetés érje, hogy bárki is hiányzik a választási gyűlésről, összeállított egy névsort arról a 33 személyről, akik szociális segélyben részesülnek.

 

A címet a szerkesztőség adta. Fotók forrása: libertatea.ro, adevarul.ro, click.ro

Hirdetés