Beszáll Háromszék a vidombáki reptérbe

Összesen hatmillió eurót szán Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye önkormányzata a reptér befejezésébe.
Hirdetés
Annyira kell Háromszéknek egy közeli repülőtér, hogy a megye és a megyeszékhely önkormányzata jelentős összeggel, egyenként 3-3 millió euróval is beszáll a Brassó melletti Vidombák repterének építésébe, amely azért állt le, mert egyrészt nincs rá pénz, másrészt az építésre kinézett terület nem az ottani önkormányzatok, hanem a Burgonya Intézet kezelésébe tartozik.
 
A szentgyörgyi és háromszéki részvételt ma jelentette be Antal Árpád polgármester, a pénzt három éven keresztül fogják folyósítani. A háromszéki részfinanszírozás feltétele, hogy ezt a pénzt kizárólag a reptér befejezésére költsék, átmeneti jellegű építésbe nem szállnak be.
 
Az építkezés folytatásához a hónap elején juttatták el az összes Brassó megyei honatyához annak a törvénynek a helyes módosítását, amellyel Brassó megye átvenné a terület használatát a Burgonya Intézettől. A korábbi módosítási javaslathoz ugyanis hibás dokumentációval látták el a honatyákat.
 
Ezenkívül jogilag is társulnia kell Brassó, Vidombák és Brassó megye önkormányzatának a reptérépítés finanszírozásához, a hónap eleji egyeztetés szerint ezt május végéig megejtenék. Brassó megye önkormányzata eddig 24,7 millió eurót fektetett az építésbe, és hitelből tud még biztosítani 3,5 milliót. Brassó városa nincs nagyon eladósodva, ezért fel tud venni hitelt az építésre – nyilatkozta George Scripcaru polgármester. A város 30-35 millió euróval szállna be, ez 51 százalékos részesedést jelentene. Vidombák hozzájárulásának mértéke és formája még nem tisztázott.
 
A reptér befejezéséhez összesen 42 millió euró szükséges – nyilatkozta Adrian Gabor, Brassó megye tanácsának alelnöke a hónap közepén. (Gabor polgármester-jelöltként indul Brassóban a június 5-i választáson.) Az összeget a bukaresti IPTANA tervező céggel folytatott tárgyalásokon rögzítették. Négy hónap alatt készítenék el az építési terveket, 24 hónapot igényelne a kivitelezés. Gabor becslése szerint 2019-től lehetne használni a vidombáki repülőteret.

Hirdetés