Sophia Loren a TIFF sztárvendége

A legendás színésznő először látogat Romániába.
Hirdetés

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) indító sajtótájékoztatóján még Tudor Giurgiu és Mihai Chirilov nem tudták megmondani, ki az idei fesztivál díszvendége (sőt azt sem, hogy lesz-e ilyen egyáltalán), egy friss közleményből azonban kiderül: az idei nemzetközi életműdíjjal Sophia Lorent tüntetik ki.

A szervezői közlemény szerint a díva először jön Romániába, hogy átvegye a TIFF életműdíját. Az elismerést a szemle zárógáláján, június 4-én adják majd át, a kolozsvári Nemzeti Színházban. Egy nappal korábban pedig Sophia Loren egyik – egyelőre meg nem nevezett – filmjének díszvetítésén vesz részt a Diákművelődési Házban.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató elmondta: régi terve, hogy Sophia Lorent elhozzák a TIFF-re, és örül, hogy végre sikerül. „Sophia Loren nemzedékek bálványa” – nyilatkozta Giurgiu, aki emlékeztetett rá, hogy a TIFF eddig is olyan kiváló színésznők munkásságát honorálta, mint Claudia Cardinale, Anne Girardot, Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve vagy Geraldine Chaplin.

Sophia Loren
1934-ben született Rómában, többszörös Oscar- és Aranyglóbusz-díjas színésznő, minden idők egyik legnagyobb filmsztárja, az 50-70-es évek egyik szexszimbóluma. Közel száz filmben játszott, olyan rendezőkkel dolgozott, mint Vittorio De Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli vagy Robert Altman. Többek közt az Egy asszony meg a lánya, a Tegnap, ma, holnap, a Házasság olasz módra, az Egy különleges nap, az El Cid, A Cassandra-átjáró vagy A Római Birodalom bukása című filmekben alakított emlékezeteset.

Hirdetés