Szentmárton faképnél hagyta Váradot

Meglehet, hogy törvénytelenül, de Szentmárton önkormányzata úgy döntött: lejárt a jegyesség. Végleg elúszott Ilie Bolojan egyesülési terve?
Hirdetés

Váradszenmárton község önkormányzata a hétfői tanácsülésen váratlanul úgy döntött: május 9-én lejárt a tavaly májusban tartott érvényes népszavazás a Nagyváraddal történő egyesülésről. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) héttagú frakciója, tehát a fúziót erőltető Ilie Bolojan nagyváradi polgármester párttársai, a különbizottságokat megkerülve javasolták, hogy tűzzék napirendre a népszavazást, a tanácsosok többsége pedig megszavazta, hogy egy évvel a referendum után, a népakarat érvényét vesztette.

A döntés törvényességével szemben már szavazás közben kételyek merültek fel, a gazdasági bizottság például tanácsülés közben vonult vissza, hogy jóváhagyja a határozatot. A VoceaTransilvaniei által megkérdezett egyik tanácsos szerint az egész mögött Lucian Popuş polgármester áll, aki úgy íratta alá a tanácsosokkal a tervezetet, hogy azok azt sem tudták, miről szól a kezdeményezés.

A nagyváradi polgármester a Bihoreanul megkeresésére elítélte a szentmártoni önkormányzat döntését mondván: egy referendumot nem nyilváníthat utólagosan semmissé egy tanácsi határozat, ahogyan a lakosság akaratát sem írhatja felül a tanács.

Éppen pár nappal ezelőtt írtunk arról, hogy Victor Ciorbea ombudsman közbenjárásának köszönhetően  az alkotmánybíróság elé kerül a Nagyvárad és Váradszenmárton egyesüléséről szóló népszavazás ügye. Állítólag a Nép Ügyvédjének beavatkozását személyesen Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnök kérte, miután a kormány sürgősségi kormányrendelettel tette lehetővé, hogy a fúzióról szóló népszavazást a helyhatósági választásokkal egy időben és egy helyen tartsák meg. Elviekben két napon belül – május 26-ig – kiderül, meg lehet-e ismételni harmadjára is a népszavazást Váradon. Egyelőre kérdéses, hogy minderre milyen hatással lesz Szentmárton meghátrálása.  

 

Hirdetés