51 millió lejre szerződött a kórházakkal a Hexi Pharma

Mármint az utóbbi két évben. Az ügyészség még méri a felhígított fertőtlenítőkkel okozott kárt.
Hirdetés
152 orvosi intézménnyel szerződött a Hexi Pharma 2014-2016 között, ezeknek 51 millió lej értékben szállított, illetve tervezett szállítani fertőtlenítő szereket – közölte ma a főügyészség. A használhatatlanná hígított fertőtlenítőkkel okozott kár mértékét szintén ma fogja megállapítani az ügyészség, de az összeg még változhat a következő napokban – mondta Augustin Lazăr, Románia főügyésze.
 
A Hexi Pharma tulajdonosának, Dan Condreának a halála ügyében indított eljárásban még a bizonyítékok gyűjtése zajlik, mondta a főügyész. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával nyomoz. A kórboncnokok kizárták az infarktust és az agyvérzést a baleset lehetséges okai közül. Dan Condrea autójával óriási sebességgel csapódott egy útmenti fának vasárnap délután.
 
Az államelnököt is ellátó bukaresti katonai kórház közben közölte, hogy az elnöki hivatalnak szánt kabinetben nem használtak Hexi Pharma gyártotta fertőtlenítőket. A közleményből kiderül, a kórház 2013-ban és 2014-ben használt olyan helyi fertőtlenítőket (például jódoldaltokat), amelyeket a Hexi Pharma gyártott. A Mediafax viszont a közbeszerzési adatbázisból azt tudta meg, hogy 2015-ben a katonai kórház két szerződést is kötött a Hexi Pharmával, de a beszerzés tárgya rubrikában csak a fertőtlenítő általános kifejezés áll.
 
A felhígított fertőtlenítők botrányát a Gazeta Sporturilor újságírója, Cătălin Tolontan robbantotta ki oknyomozó csapatával együtt, ők kötötték össze a Colectiv tűzeset áldozatainak leggyakoribb halálokával, a kórházon belüli fertőzéssel, illetve az ilyen jellegű fertőzések eltitkolásával. A Hexi Pharma egyik PR-anyagának alapján az első cikkekben még az szerepelt, hogy a cég 350 kórházat, ezekben több mint ezer műtőt lát el fertőtlenítővel.
 
Eugen Nicolăescu volt egészségügyi miniszter ma azt nyilatkozta, ő 2013-ban már elindított egy átfogó, három hónapos ellenőrzést annak megállapítására, hogy az elégtelen tisztasági és higiénia okozza-e a kórházon belüli fertőzéseket, de ezt utódja, Nicolae Bănicioiu leállította. Arra kérdésre, hogy kapott-e a SRI-től olyan jelentést, amely a Hexi Pharma termékhamisításairól szólt, azt válaszolta, hogy egyrészt nem emlékszik rá, másrészt mindegyik SRI-jelentésen az állt, hogy titkos, vagyis neki tilos nyilvánosságra hoznia a tartalmukat.

Hirdetés