Hárommillióan írtak alá a heteró házasságért

Egy kamionnyi aláírással és egy 300 méteres levéllel nyomatékosítja alkotmánymódosító szándékát a Koalíció a családért.
Hirdetés

A Koalíció a családért elnevezésű civil szervezet hétfőn a szenátus elé terjesztette azt az állampolgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy foglalják alkotmányba: csak férfi és nő között köthető házasság. A jelenlegi alaptörvény ugyanis a házaspárok önkéntes elhatározásával alapított családról beszél. Bár a kezdeményezés egyértelműen a melegházasság esetleges későbbi engedélyezésének megakadályozásáról szól, a koalíció képviselői igyekeznek leszögezni: nem az intolerancia motiválta őket az aláírások gyűjtésekor, hanem a hagyományos családok elismertetése.

Az összes egyházi felekezet által támogatott aláírásgyűjtés eredményeként 3 millió kézjegyet sikerült összegyűjteni. Az aláírási íveket kamionnal szállították a szenátus épületéhez, és a szignókhoz egy 300 méter hosszú levelet is „csatoltak”. Az egyik kezdeményező a helyszínen elmondta: azért van szükség az alkotmánymódosításra, mert Európában és világszinten is erős lobbi zajlik a melegházasság elfogadása érdekében.

Az aláírások ömagukban nem elegendőek az alkotmánymódosításhoz: kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges a „normális” házasság alkotmányos rangra emeléséhez. 

Hirdetés