Székelyföldi magyar gyerekeket díjazott a román kormány

Azért, mert jó eredményeket értek el egy román nyelv és irodalom tantárgyversenyen.
Hirdetés

Hargita megyei magyar anyanyelvű gyermekek számára rendezett román nyelv és irodalom tantárgyverseny nyerteseit díjazta pénteken a román kormány.

Az Agerpres hírügynökség szerint a 32 tanulót, a verseny szervezőit és a tanárokat a bukaresti kormány épületében Radu Puchiu államtitkár fogadta, aki elmondta: ezeknek a diákoknak az életben több esélyük lesz boldogulni, ha jól ismerik a román nyelvet. Hozzátette: a magyar többségű  romániai megyékben támogatni és biztatni kell a magyar gyermekeket, hogy tanuljanak meg minél jobban románul, és a verseny győzteseinek díjazásával ezt az erőfeszítésüket akarják elismerni.

A versenyt szervező Csíkszeredai Román Közösségi Egyesület elnöke, Angela Bîrsan elmondta, a verseny immár tizennégy éve bizonyítja hasznosságát, és úgy vélte, hogy a díjazott gyerekek a román és a magyar kultúra közötti párbeszéd hídfőivé válhatnak.

A székelyföldi magyar gyermekek évek óta román nyelv és irodalomból teljesítenek leggyengébben a nyolcadik osztály utáni úgynevezett felmérő vizsgán, valamint a középiskola elvégzése után az érettségin.

Hirdetés