Őrület: mi mindent ígérnek politikusaink a választási kampányban?

Épp csak azt nem ígérik a derék kampányhősök, hogy visszaállítják az ősi dák birodalom dicsőségét. Bár ki tudja... a kampánynak még nincs vége!
Hirdetés

A magukat polgármesternek álmodó jelöltek leígérik a csillagokat az égről. Egyes tervek a pénzhiány miatt megvalósíthatatlanok, mások mulatságosak vagy egyszerűen észbontóak, akár megyeszékhelyekről, akár községekről beszélünk.

Sok polgármesteri tisztségre jelentkező román igazi szappanbuborékokra építi a kampányát. Nagylelkűen ígérgetnek autópályákat, stadionokat, bonyolult alagutakat, helikoptereket és ajándékba adott házakat, de nem tudják megmondani, hogy ezekhez honnan szereznek majd pénzt. Az Adevărul bemutatja a választóknak országszerte szánt fantazmagóriás javaslatok listáját.

FEHÉR MEGYE: Egy gyulafehérvári polgármesterjelölt fantáziadús ígéretei

Mircea Trifu, aki független jelöltként indul a gyulafehérvári polgármesterségért és egy ingatlanügynökség tulajdonosa, többek között azt állítja, hogy ha megválasztják polgármesternek, akkor a „Bonnie Tyler” módszerrel szerez majd pénzt. „Vagyis többé nem fogjuk húszszor elhívni, hogy énekeljen egy órát a Vár (Cetăţii) téren, és már meg is valósítottuk az ipari parkot”, mondja a független jelölt. A neves énekesnő 2014 júniusában koncertezett Gyulafehérváron, amiért a helyi közigazgatás néhány tízezer eurót fizetett a popsztárnak.

ARGEŞ MEGYE. A PAM piteşti-i polgármesterjelöltje azt ígéri, hogy megvásárolja a piteştieknek a FC Argeş brand-et. A csapat nevét más jelölt is kihasználja

Mircea Andrei, az Argeș és Muscel Párt (PAM) piteşti-i polgármesterjelöltje azt ígéri a város lakóinak, hogy ha megnyeri a választást, visszaszerzi a hajdani FC Argeş csapat brand-jét, mely most egy finanszírozó magántulajdona. „A FC Argeş brandet meg kell vásárolnia a polgármesteri hivatalnak. A város adta el a csapatot és kötelessége visszavásárolni. Ez lenne az ajánlatos és jó dolog! Ha a jelenlegi Helyi Tanács nem vásárolja meg a FC Argeş brandet, akkor majd megtesszük mi, PAM-osok, miután megnyerjük a helyi választást”, mondta Mircea Andrei. A FC Argeş brandjét a Népi Mozgalom Párt (PMP) piteşti-i polgármesterjelöltje is kihasználja. Cătălin Bulf is a FC Argeş labdarúgócsapat újraindítását ígéri.

BESZTERCE-NASZÓD. Mit ígérnek a jelöltek a választóknak: sípályáktól „okos” gépesített parkolókig

A besztercei polgármesterjelöltek ebben a kampányban is megpróbálják minél grandomániásabb tervekkel lenyűgözni a választókat. A hivatalban lévő polgármester sípályát, aquaparkot, nyári szánkózási helyet akar, két lépésnyire Besztercétől. Ezzel szemben a liberális Stelian Dolha „okos” gépesített parkolókat szeretne. Míg a besztercei polgármesterségre törekvő jelöltek többsége megelégszik absztrakt ígéretekkel, mint például a jobb életet akarunk, vagy gazdasági növekedést szeretnénk, mások konkrét ígéretekkel állnak elő. Ezek nem mindig megvalósíthatók, főleg azért, mert kisvárosról beszélünk.

BOTOŞANI. Hogyan akarja megszabadítani a várost a szegénységtől egy roma etnikumú, Botoșani gettójában élő jelölt. Szlogenje: „Fekete ember a rózsaszín jövőért”

Florin Zbierea, más nevén Karaj (Carai) roma etnikumú jelöltként indul a botoșani-i polgármesterségért. És nemcsak a nyilatkozatok szintjén, hanem hivatalosan is bejelentkezett a versenyre. Karaj messze a legkülönösebb jelölt. Nincs kocsija, villája és túl sok osztálya sem. Karaj gyalog járja a várost, egy szobában él az egész családjával, egy szociális tömbházakból álló, az épületek állapota és a környezetükben lévő mocsok miatt „gettónak” nevezett lakónegyedben. Karaj ugyanakkor azt állítja, hogy 9 osztályt végzett el, de papírja csak nyolcról van. De ezek nem gátolják meg abban, hogy maga mellett kampányoljon, plakátokat osztogasson, ragasztgasson és emellett ígérgessen.

BRĂILA. A brăilai jelöltek eszement ötletei: 5.000 lejes bírság a kóbor kutyák etetéséért és az összes nyárfa kivágása, mert bolyhosodnak

Eddig Dan Păun ALDE-s (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) jelölt javaslata váltotta ki a legnagyobb vitát. Azzal állt elő, hogy óriási, 5.000 lejes bírságot kell kivetni azokra, akik közterületen etetik a kóbor kutyákat. Păun szerint ezzel az okot oldanák meg és nemcsak az okozatot, mint eddig, mert az étel nélkül maradt kutyák természetes módon eltűnnek majd Brăilából. A PSD-s (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) Marian Dragomir is Brăilában élénk vitát kiváltó javaslattal állt elő. Azt mondta, hogy ha polgármesterré választják, minden nyárfát kivág a városban, mert tavasszal túl sok bolyhot termelnek, és ezzel rosszat tesznek az allergiásoknak.

CĂLĂRAŞI. Aki kivezetné Olteniţát a szegénységből: „Felépítjük Délkelet-Európa legnagyobb szórakoztató parkját”

Az „Olteniţa, szeretlek!” szlogennel induló Aurel Bîra, a Románia Haladásáért Nemzeti Szövetség (UNPR) jelöltje rendelkezik a messze legbátrabb választási programmal Călăraşi megyében. A 44 éves fiatalember arról álmodozik, hogy kivezeti a várost a névtelenségből. Bîra a Duna partján akarja felépíteni Délkelet-Európa legnagyobb szórakoztató parkját.

KOLOZS. A kolozsvári polgármesterjelöltek ígéretei: romániai Pándorfalu (Parndorf), köztisztviselő bohócok és metró

Emil Boc 2012-ben nem sütötte el a nem nagy valószínűséggel megvalósuló összes ötletét. Romániai Pándorfalut javasol Kolozsvárra. A Liberális Mozgalom (PML) jelöltje, Liviu Alexa azt ígéri, hogy bohócokat alkalmaz majd köztisztviselőnek, a PSD által támogatott független, Octavian Buzoianu pedig a 2008-ban Gheorghe Funar által hangoztatott metróötletet húzza elő a naftalinból. A Romániai Építészkamara (OAR) elnöke, Şerban Ţigănaş az Adevărulnak adott egyik interjújában azt állította, hogy véleménye szerint egy polgármesterjelöltnek ahhoz, hogy hiteles legyen, tartózkodnia kellene a „bűvészkalaptól”, le kellene mondania a fantazmagóriás ötletekről és ellen kellene állnia annak a késztetésnek, hogy azt mondja, amit a választók várnak el tőle. Az Adevărul elemezte a felmérésekben legjobban álló három jelölt programjait: a nagy előnnyel vezető Emil Bocét, Octavian Buzoianuét (PSD, ALDE és PNŢCD/Kereszténydemokrata Néppárt által támogatott független jelölt) és Liviu Alexáét (a PML jelöltje).

KONSTANCA. Kampányígéret: a város szélére költöztetik a szegények lakónegyedét

A Henri Coandă szociális lakónegyedet kiköltöztetik Konstanca szélére – ezt ígéri Claudiu-Iorga Palaz, a PMP konstancai polgármester-jelöltje. A Radu Mazăre által a szegények számára felépített lakónegyed mára azoknak a szociális segélyeken élőknek a lakóhelyévé vált, akik a város által rendszeresen adott élelmiszercsomagoktól függnek. A lakókkal együtt a szomszédok gondjai is megérkeztek. A környékbeli tömbházak az új lakók szeméttelepeivé váltak, akik más foglalkozás híján ugyanazt teszik, amit az átköltöztetés előtt is tettek. A bűnözési ráta exponenciálisan nőtt, a környékbeliek pedig azt mondják, ha leesik egy ruha egy erkélyről, nem esik le a földre, mert már röptében ellopják. Külön rendőrőrsöt, lakótelepi templomocskát telepítettek és papot hoztak, hogy féken tartsák a Coandăba letelepedettek rossz szokásait. De ezek hatása még messze van, és lassan jelentkezik.

GALAC. A 2016-os galaci nagy választási hazugságok: 3.000 ház, darabja 5.000 euró, repülőtér, Duna alatti alagút és két évvel korábbi nyugdíjazás

Akár tetszik, akár nem, Galacon vagyunk tanúi a történelem egyik leginkább megalomániás kampányának, melynek során a jelöltek vagy egymást döngölik a földbe (de nem ígérve semmit), vagy olyan ötletekkel állnak elő, melyek hallatán még a legendás Münchhausen báró is elsápadna az irigységtől. A választási ígéretek terén a galaci polgármesterségért a Liberális Szövetség nevében induló Constantin Telegan az abszolút bajnok. Az 52 éves Telegan egy bizarr önéletrajzzal próbálja kábítani a választókat, amelyből az derül ki, hogy állítólag ügyvéd (bár nem szerepel a kamarai nyilvántartásban), a Bűnügyi Döntőbíróság elnöke (bár ilyen intézmény nem létezik) és állítólag tartalékos ezredes (holott nem szerepel a Honvédelmi Minisztérium adatbázisában), ezért aztán mindenféle bizarr egyenruhákba öltözik.

De az önéletrajzán túlmenően Telegan jelölt egy sor megdöbbentő ígéretet is bevet a harcban. Ennek megfelelően azt ígéri, hogy 3.000 szociális házból álló lakónegyedet épít, melyeket verhetetlen 5.000 eurós darabárért húznak majd fel és jelképes összegekért adnak majd bérbe. De ez még nem minden, Telegan azt ígéri, hogy nemzetközi repülőteret épít Galac és Brăila között, egy 40.000 férőhelyes stadiont a környéken és 10.000 munkahelyet hoz létre egy „nagy autógyártó” gyárának felépítésével.

A jelöltnek finanszírozási megoldásai is vannak: kiszámolta, hogy ha 4 millió eurót fektet a galaci nyilvános strandba, akkor ez 50 millió eurós jövedelmet hoz majd évente, vagyis csaknem félmillió eurót naponta abban a négy hónapban, amikor a strand működhet.

MEHEDINŢI. Választási ígéret: a helyi tanácsosok jövedelmei „újra megnyitják” a strehaia-i kórházat

Marius Screciu, a PSD szörényvári (Drobeta Turnu Severin) polgármesterjelöltje azt ígéri, hogy a román egészségügyi rendszerben megteszi mindazt, amit 1990 óta egyetlen kormány sem volt képes. Annyira korszerű lesz a szörényvári kórház, hogy a külföldre ment orvosok haza fognak térni. Az ígéretek itt nem érnek véget. Strehaián a PSD helyi tanácsi jelöltjei lemondanak majd a havi jövedelmükről, hogy újra megnyithassák a helyi kórházat. Azt mondják, így támogatják párttársukat, a polgármesteri tisztségért induló Ioan Giurát, aki többek között az egészségügyi egység újbóli megnyitását ígéri a strehaiaiaknak. Ha komolyan vennénk a kampányígéreteket, az orvosok egymást taposva tolonganak majd Strehaiába, mert a kórház jelentős összegekben „részesül majd”.

Hirdetés

OLT. A slatinai polgármesterjelöltek grandomániái: Logannál olcsóbb garzonok, 2000 új munkahely és libegő a Strehareţ-erdőben

Egy bizonytalan státuszú slatinai telek szinte az összes polgármesterjelölt ígéreteiben megjelenik. Az egyik jelölt lakótelepet építene oda, egy másik kórházat. Emil Moţ, a PSD jelöltje közvitát kezdeményezett és így jóval a választási kampány kezdete előtt elhelyezhette a reklámanyagait és ötletelésre biztatta a polgárokat. Egy telefonszámot is megadott, melyen azonban nem válaszol senki. Moţ a fiataloknak akar lakásokat építeni itt és mindenhova, 2.000 új munkahelyet hozna létre és felújítaná a megyei kórházat. A jobban felkészült Cosmin Ciorei UNPR-s jelölt már konkrét terveket is letett az asztalra. Itt „Zöld lakónegyedet” hoz létre, olcsó ANL-s (Országos Lakásügynökség – a szerk.) lakásokkal, zöldövezetekkel, pihenőhelyekkel stb.

SZATMÁR. A PPU-SL szatmárnémeti polgármesterjelöltje, Vasile Deac állatkertet ígér

Vasile Deac, a Szociál-Liberális Humanista Erő Pártjának (PPU-SL) jelöltje állatorvos és azt mondja, már gyermekkora óta gyengéi az állatok. Állatkertet hozna létre a szatmárnémetieknek, amitől költségvetési forrást is remél. Az állatkertet 4 kilométerre a várostól hoznák létre, egy volt üdülőövezetben, melyről a hatóságok megfeledkeztek és elég elvadult hellyé vált, mert egy erdő szélén található.

SZUCSÁVA. Mit ígérnek a szucsávai polgármesterjelöltek: hőközpontot mindenkinek, agrár-ipari parkot és elektromos buszokat

Az ALDE szucsávai polgármesterjelöltje, Ştefan Alexandru Băişanu azt ígérte a szucsávaiaknak, hogy ha megválasztják polgármesternek, mindenki saját hőközpontot kap. A PSD polgármesterjelöltje, Tiberius Brădăcan 100 hektáros agár-ipari parkot akar létesíteni, a jelenlegi polgármester, a PNL-s Ion Lungu 40 elektromos buszt hoz Szucsávára. „A már saját hőközponttal rendelkezők a helyi hatósággal szembeni adó- és díjkötelezettség csökkentését kapják. Ezen csökkentések összesített értéke megfelel majd azoknak a hőközpontoknak az értékével, melyeket a polgármesteri hivatal vásárol majd a távfűtésről lekapcsolt családoknak. A csökkentéseket pontosan meghatározott időszakra fogják ütemesen szétosztani”, mutatott rá Ştefan Alexandru Băişanu.

TEMESVÁR. Az egyik legpopulistább temesvári kampányüzenet: „Bordeaşu kiszorítja a Timparkot az egész városból!”

A jelenlegi temesvári kampány egyik legpopulistább üzenete az ALDE jelöltjétől, Ilare Bordeaşutól származik. Egyetemi tanár, egy tanszéken tanít a Műegyetemen Nicolae Robuval, Temesvár jelenlegi polgármesterével. Országos szintű szakszervezeti vezető is. Széleskörű vezetői és csapatirányítási tapasztalattal is dicsekszik. Ebben a kampányban a következő mottóval akar nagyot dobbantani: „Bordeaşu kiszorítja a Timparkot az egész városból!” Bordeaşu azt reméli, hogy ezzel azok érzékeny húrját pendíti meg, akiket zavar a temesvári forgalom bizonyos időszakokban, a közlekedési káosz, ami viszont számos gépkocsivezető rossz vezetőkészségének és civilizálatlanságának is a következménye.

VASLUI. A liberálisok a következőképpen akarják kivezetni Vasluit a PSD-s korszakból: helikopterekkel, orvosoknak szánt lakásokkal és 800.000.000 euró értékű projektekkel

A liberálisok azt ígérik a választóknak, hogy „mindent meg fogunk tenni Vaslui megyéért” és „minimum 800.000.000 eurót hoznak a következő négy évben megyénk nagy projektjeire”. „Mindenki számára nagyon világos, hogy a PSD által Vaslui megyében kijárt utak mindig árokba vezettek. Útkereszteződéshez érve itt az ideje azt az utat választanunk, mely virágzó jövő felé viszi a megyénket, minden lakost”, hirdetik a liberális jelöltek a választási kampányra létrehozott Facebook-oldalakon.

Marius Arcăleanu PNL-s vászlói polgármesterjelölt azt ígéri a lakosoknak, hogy ha megválasztják, kitisztíttatja a most víz alatt álló összes tömbház-pincét a városban, létrehoz 1.500 parkolóhelyet a lakótelepeken, a város központjában pedig ötszázat.

Arcăleanu arról értesíti a választókat, hogy az egészségügyi rendszer is az elsődlegességei közé tartozik. „50 lakást építünk Vaslui megyében az egészségügyi személyzet számára. A PNL által vállalt másik ígéret a sürgősségi egészségügyi ellátás 2 mentőhelikopterrel történő felszerelése, melyek az egész megyét szolgálják majd ki és többé nem történhet meg, hogy emberek halnak meg a tanyákon, mert a mentők nem érnek el hozzájuk a járhatatlan utak miatt”, mondja Marius Arcăleanu.

VÂLCEA. Mivel ámítja az egyik községi polgármester a választókat

A 2016. június 5-i választáson Gheorghe Dumbravă PNL-s polgármester a második mandátumért indul a Vâlcea megyei Stoeneşti községben. A 2016–2020-as időszakra vonatkozó célkitűzései egyike egy termál- és sósvizes strand létrehozása a község központjában. Az 52 éves jelölt azt állítja, hogy a strand ötlete akkor merült fel, amikor egy 100 méteresnél sekélyebb kútból sós víz tört fel. Stoeneşti község jelenlegi polgármestere rögtön a június 5-i választás megnyerése után nekiállna megépíteni a sós- és termálvizes strandot, melynek révén bevételre számít a turistáktól a helyi költségvetés számára.

VRANCEA. Légi város és földalatti város, a jelöltek fantáziadús ígéretei

A június helyhatósági választás vranceai jelöltjei nem nagyon láthatók ebben az időszakban, csak hétvégenként találkoznak a választókkal. A focșani-i polgármesterjelöltek nem igazán foglalkoztak választási programjuk közzétételével. Ennek ellenére „kiszivárgott” néhány ötlet. Azokra a grandiózus dolgokra utalunk, melyek inkább utópiának tűnnek, mint egy mandátum alatt megvalósítható dolgoknak. Például, a PSD-s polgármesterjelölt, Cristi Misăilă közgazdász pártfőnöke ötleteiből vesz ihletet, amikor a nagy infrastruktúratervekről akarja meggyőzni a választókat. Ipari parkot akar létrehozni Focșani-ban. Egy gond van: autópálya kell hozzá. „Nagyon sok üzletemberrel beszéltem, akik egy ipari parkban akarják vállalkozásaikat fejleszteni. Mind azt mondta, hogy autópályára van szükség, és ha ez a követelmény teljesül, akkor minden megy majd magától”, mondja Misăilă.

IAŞI. A választási ígéretekből büntetőügy lett

A polgármesterségre leginkább esélyesnek tartott Mihai Chirica, Gheorghe Nichita kiskirály utóda a városvezetői tisztségben eddig nem tett közzé választási programot. Ezzel szemben egy videót tett közzé a Facebookon, melyben arról beszél, hogy hajózhatóvá tenné Bahlui folyót. De ez az anyag régebben készült, a Polgármesteri Hivatal megrendelésére, így Chirica egyik ellenjelöltje hivatali visszaélés miatt feljelentette a DNA-nál (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.). Mihai Chirica erre azt válaszolja, nem függesztheti fel a polgármesteri tevékenységét csak azért, mert választási kampány van.

„Bahlui folyó rendezése Vişan mérnök professzor úr és Boariu mérnök úr több éves munkája alapján és a velük együtt végzett elemzésből fakad. Ami ezt a videót illeti, egy nyilvános oldalon (YouTube) található, nem használ politikai jelképeket, pártra utaló képeket, hanem csak a személyes gondolataim vannak benne”, mutatott rá Mihai Chirica.

 

A címet a szerkesztőség adta.

Hirdetés