Lehet adakozni a Schweighofer elleni perekre

Leállíttatnák a fakitermelő cég rétyi üzemét.
Hirdetés

A székelyföldi erdők megmentése érdekében a Holzindustrie Schweighofer osztrák nagyvállalat ellen indított perek költségeire gyűjtenek a civilek Sepsiszentgyörgy központjában.

A figyelemfelkeltő akció már több napja zajlik, a támogató aláírásokat és adományokat a hétvégéig várják.

Az akciót a Neuer Weg és a European Nature Trust környezetvédő civil szervezetek kezdeményezték, az adománygyűjtést a Háromszéki Közösségi Alapítvány bonyolítja le.

Hans Hedrich, a Neuer Weg egyesület alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a küzdelemben való aktív részvételre ösztönzik a lakosságot, szeretnék, ha az ügy széles támogatottságot nyerne, de anyagi támogatásra is szükségük van, hogy folytatni tudják a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének engedélyeztetése miatt indított pereket.

Hirdetés

„Három per van folyamatban, különböző építkezési, környezetvédelmi engedélyek visszavonását próbáljuk elérni bírósági úton. Abban bíztunk, hogy jogerős bírósági ítélet birtokában meg tudjuk akadályozni a rétyi üzem beindítását, de két éve szakavatottan húzzák az időt” – részletezte a civil aktivista.

Hans Hedrich elmondta, még három bírósági keresetet nyújtanak be, és abban bíznak, hogy az év végéig számukra kedvező ítélet születik legalább egy perben. Ha egy engedélyt sikerül visszavonatni, a rétyi üzem tevékenységét kénytelenek lesznek leállítani, szögezte le a környezetvédő.
Hangsúlyozta, nincs könnyű dolguk, hiszen értesüléseik szerint a rétyi gyár napi 100 ezer eurós forgalmat bonyolít le, így a tulajdonosnak érdeke, hogy húzza az időt.

Hirdetés