Alkotmánybírák hiúsíthatják meg a váradi polgármester álmát

A Nagyvárad és Váradszentmárton „különös házasságáról” szóló sürgősségi kormányrendeletet a PSD a Nép Ügyvédjén keresztül ajánlotta az Alkotmánybíróság figyelmébe.
Hirdetés

Victor Ciorbea ombudsman közbenjárásának köszönhetően  az alkotmánybíróság elé kerül a Nagyvárad és Váradszenmárton egyesüléséről szóló népszavazás ügye. Állítólag a Nép Ügyvédjének beavatkozását személyesen Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnök kérte, miután a kormány egy hete sürgősségi kormányrendelettel tette lehetővé, hogy a fúzióról szóló népszavazást a helyhatósági választásokkal egy időben és egy helyen tartsák meg.

Ilie Bolojan nemzeti liberális (PNL) párti váradi polgármester által erőltetett népszavazást harmadjára tartanák meg a bihari megyeszékhelyen, az előző kettő elsősorban a váradiak érdektelensége miatt bukott meg. Amennyiben a helyhatósági választások napján, azonos helyiségben tartják a referendumot, nagy valószínűséggel összegyűlhet a szükséges szavazat.

A Nép Ügyvédje arra hivatkozott, hogy a referendum kapcsán indokolatlanul hoztak sürgősségi kormányrendeletet, ráadásul kampányidőszakban, alig egy hónappal a választás előtt, és nem egy évvel előtte, ahogyan azt a törvény előírja.   

Hirdetés