Iohannisnak sem tetszik a „migránsbírság”

Pénzügyi szankciók helyett inkább érdemi megoldásokat kellene találni.
Hirdetés

Klaus Iohannis román államfőnek sem tetszik az, hogy az Európai Bizottság „kizsebelné” azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandóak a kötelező kvóta alapján leosztott migránsokat befogadni. Az elnök szerdán Vilniusban, a litván államfővel folytatott találkozót követően kijelentette: semmit sem old meg, ha büntetik azokat az európai uniós tagállamokat, amelyek nem akarnak migránsokat befogadni a kötelező kvóta alapján.

„A migránsválság kapcsán nem szankciókban kell gondolkodni. Azok nem oldanak meg semmit. Megoldásokat kell találnunk, mivel úgy véljük, hogy az eddigi megoldások közül néhány nem megfelelő. Reméljük, hogy a továbbiakban sikerül jó megoldásokat találnunk, ugyanakkor az eddigi részmegoldásokat támogatjuk. Itt az EU küldő határainak megerősítésére gondolok, különösen a FRONTEX révén, amelyben Románia a második legnagyobb résztvevő Németország után” – hangoztatta az államfő azt követően, hogy Vilniusban litván kollégájával, Dalia Grybuskaitéval tárgyalt.

Kifejtette, Románia készen áll migránsokat befogadni, amikor szükséges, ugyanakkor a probléma megoldására irányuló legjobb módszer „proaktív megoldások keresése, nem pedig az, hogy a szankciókra koncentrálnak.”
Mint ismeretes, az Európai Bizottság által az Unióba érkező migránsok szétosztására vonatkozó tervezetében szankciókat is kilátásba helyezett azon országok számára, amelyek nem akarnak migránsokat befogadni: a dokumentum szerint minden egyes, az országnak leosztott, de be nem fogadott bevándorló után 250 ezer eurós „fejpénzt” kellene fizetni. A Visegrádi Négyek – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – már korábban jelezték: nem hajlandóak elfogadni ezt a megoldást.

Hirdetés