Kiosztotta a Communitas az idei Alkotói Ösztöndíjakat

Ez a Communitas Alapítvány támogatásainak egyik nyilvános és dicséretes része.
Hirdetés
 Tizennegyedik alkalommal adták át kedden Kolozsváron az RMDSZ által létrehozott Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjait – tudatja az RMDSZ mai közleménye. A Sétatéri Kaszinóban megrendezett gálán irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színházművészet, valamint a film és a televíziózás kategóriában összesen 42 fiatal alkotó vehette át az egy éves időtartamra biztosított, havi 790 lejes támogatásról szóló oklevelet.
 
A 2016-os év nyerteseinek díjazása mellett az érdeklődők megtekinthették a tavalyi képzőművészeti díjazottak munkáit, amelyeket Kolozsi Tibor szobrászművész, az Alkotói Ösztöndíjbizottság tagja méltatott. Az est folyamán a 2015-ös irodalmi-, zenei- és színházi ösztöndíjasokat hallgathatta a közönség, valamint néhány részletet vetítettek a film és televízió kategóriában díjazottak munkáiból. Az est házigazdája Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze volt.
 
„Díjakat kaphatunk Bukarestből és Budapestről is, viszont az a felelősség, hogy a fiatal tehetségeket hogyan támogatjuk, és hogy kultúránk utánpótlását miképpen biztosítjuk, nem hárítható másra” – hangsúlyozta Markó Béla, az Alkotói Ösztöndíjbizottság elnöke. 
 
„Jeles művészek, írók, képzőművészek bírálják el az ösztöndíj-pályázatokat. Azoknak, akik ma, illetve az elmúlt években a díjakat megkapták, nagyon is fontos tudniuk: valóban azoktól kapták, akik odafigyelnek a minőségre, tehetségükre, képességeikre, arra az alkotókészségre, amelyet a pályázók felmutattak. És erre fognak figyelni a jövőben is. Soha nem elegendő a támogatás, minél többet kellene erre fordítani, és minél több erőfeszítést fektetni bele” – idézi a közlemény Markó Bélát. 
 
A volt szövetségi elnök ezek szerint fontosnak tartotta megnyugtatni a díjazottakat, hogy hozzáértők szakmai alapon és nem önkényesen választották ki az idei és az elmúlt évekbeli nyerteseket. A közlemény ugyanis megjegyzi, Markó a az elmúlt hetekben megjelent, a Szövetség költségvetésével kapcsolatos vélemények miatt tért ki erre.
 

Hirdetés