Így akarta megóvni a PSD és az RMDSZ a sógorkomaságot

Mert szerintük nem úgy van az, mint volt régen.
Hirdetés

A PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) és az RMDSZ parlamenti képviselői már két hete megpróbáltak felvétetni a plenáris ülés napirendjére egy határozattervezetet, mely a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény 38. cikkelyét értelmezi, és mellyel gyakorlatilag megszüntetnék az összeférhetetlenséget azok esetében, akik 2013-ig a saját rokonaikat alkalmazták. Az ügy Valeriu Zgonea képviselőházi elnök ellenállása miatt akadt el.

A PSD és az RMDSZ parlamenti képviselői a két ház Állandó Büróinak április 25-i együttes ülésén megpróbáltak a plénum napirendjére felvétetni egy határozattervezetet a képviselők és a szenátorok jogállásáról szóló törvény 38. cikkelyének értelmezéséről, mellyel

gyakorlatilag megszüntetnék az összeférhetetlenség büntethetőségét azok esetében, akik 2013-ig a rokonaikat alkalmazták.

Ez azért nem sikerült nekik, mert beleütközött Valeriu Zgonea képviselőházi elnök ellenállásába, aki – ennek az ülésnek a jegyzőkönyve szerint – azt állította, hogy ez nem törvényes eljárás.

Részlet a jegyzőkönyvből:

„Mihai Viorel Fifor úr: Elnök úr, bevihetjük a plénum elé?

Valeriu Ştefan Zgonea úr: Nem lehet. Törvénysértő. Csak törvénytervezettel lehet egy bizonyos szöveget értelmezni.

Mihai Viorel Fifor úr: Ez határozattervezet.

Valeriu Ştefan Zgonea úr: Már bocsánat, de ilyen nincs! Kérem, hogy nyilatkozzanak a két ház jogi szakértői. Tobă úr, kérem.

Georgică Tobă úr: Nem lehet.

Valeriu Ştefan Zgonea úr: Tehát, nem lehet. A Szenátus részéről, kérem.

Roxana Truinea asszony: Nem lehet.

Valeriu Ştefan Zgonea úr: Nagyon szépen köszönöm.

Marian Neacşu úr: De talán azt is elmagyarázzák, miért nem lehet.

Hirdetés

Valeriu Ştefan Zgonea úr: Csak törvénytervezet értelmezhet törvényszöveget.

Georgică Tobă úr: Egy törvényszöveg értelmezése ugyanolyan jogi erővel rendelkező értelmező okirattal történik. Egy törvény szövegrészét nem lehet egy bürói határozattal értelmezni, például.

Valeriu Ştefan Zgonea úr: Számunkra, belső használatra készíthetünk egy értelmezést, amit aztán kiadhatunk valamely kollégánk számára. Ha azt akarjuk, hogy ereje is legyen, akkor ugyanolyan szintűnek kell lennie. Márton Árpád úr.

Márton Árpád-Ferenc úr: Engedje meg, hogy ne értsek egyet ezzel az expozéval. Akkor a törvények többek között értelmezési normákat is tartalmazó végrehajtási normái micsodák? Ezeket a kormány bocsátja ki. A törvények végrehajtási normái, az e normák alkalmazására vonatkozó kormányhatározatok micsodák? Törvények? Ezek nagyon sokszor jelentős értelmezési fejezeteket tartalmaznak egyes törvények szövegeiről, cikkelyeiről. Azok micsodák?

Valeriu Ştefan Zgonea úr: Bocsánat, a végrehajtás teljesen más dolog, mint egy sarkalatos törvény cikkelyének értelmezése. Erre nem hivatkozhatunk. Mindkét ház főosztályának szakértői ezt mondták és ugyanezt olvastam én is”, hangzott el az Állandó Bürók együttes ülésén.

A PSD-re és RMDSZ-re jellemző törvénykezdeményezés

Az ülés után néhány nappal Florin Iordache és Daniel Florea PSD-s és Márton Árpád RMDSZ-es képviselők törvénytervezetet nyújtottak be, mellyel el akarják törölni azt a szabályt, mely tiltja 3. fokig terjedő rokonságú szintű személyek alkalmazását a parlamenti képviselői irodákban, egyértelműen kijelentve, hogy 2013. augusztus 21-e előtt nem létezett ilyenfajta korlátozás, a törvényt pedig nem lehet visszamenőlegesen alkalmazni. A kezdeményezésre azért került sor, mert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 2015 végén azt jelentette, hogy 32 volt vagy jelenlegi parlamenti képviselő esetében állapította meg a közigazgatási vagy bűnvádi jellegű összeférhetetlenség megsértését, akik a 2008 és 2012 közötti időszakban a saját rokonaikat alkalmazták képviselői irodájukban. Az érintett képviselők közül 15 a 2012–2016-os ciklusban is a törvényhozás tagja, köztük olyanok, mint Mihăiţă Calimente (PNL), Bogdan Ciucă (ALDE), vagy Mădălin Voicu (PSD).

A képviselők a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény 38. cikkelyének 11. pontjában lévő állítólagos gondot akarják megoldani, mely azokra a személyekre vonatkozik, akiket nem lehet a parlamenti irodákban alkalmazni. „A képviselő vagy szenátor családtagjait vagy III. fokig terjedő vér szerinti vagy házassággal szerzett rokonait nem lehet alkalmazni az illető személy parlamenti irodájában”, ez áll az említett bekezdésben. A törvénynek ez a pontja gondokat okoz azoknak a parlamenti képviselőknek, akik a saját rokonaikat alkalmazták az irodáikban, a törvényhozási képviselők azt állítva, hogy ők betartották az akkor hatályos törvényt, ugyanis akkoriban még nem létezett a 2013 augusztusában bevezetett említett bekezdés.

A három képviselő által javasolt törvénytervezet 2. cikkelye szerint, „a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló, a 219/2013. sz. törvénnyel módosított 96/2006. sz. törvényének 38 cikk. 11. bekezdésében szereplő rendelkezések nem alkalmazhatók visszamenőlegesen és nem fejtenek ki jogi hatást a képviselők és szenátorok által e módosítások hatályba lépése előtt megkötött okiratokra, vagy elkövetett tettekre”.

 

A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés