Varga Attila alkotmánybíró lehet

Ehhez már csak meg kell szereznie a képviselők többségének támogatását.
Hirdetés

Varga Attila alkotmányjogász, volt RMDSZ-es képviselő lehet a képviselőház egyik jelöltje az egyik, júniusban megüresedő alkotmánybírói tisztségre – közölte a Mediafax képviselőházi forrásokra hivatkozva. A másik jelölt Mona-Lisa Neagoe bírónő, akit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogat.

Varga Attila 1992-től 2012-ig volt az RMDSZ parlamenti képviselője, 2006-ban doktorált alkotmányjogból. Jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főgondnoka.
Idén három alkotmánybíró kilencéves mandátuma is lejár, köztük van Puskás Bálint is, akit az RMDSZ javaslatára nevezett ki a taláros testületbe a képviselőház. A szövetség az ő utódjául szánja Varga Attilát.

Puskáson kívül idén még két alkotmánybíró mandátuma jár le: a taláros testület elnöke, Augustin Zegrean és Tudorel Toader egyaránt távozik a testületből. Előbbit az államfő, utóbbit a képviselőház delegálta a testületbe. A kilenctagú alkotmánybíróság tagjait az államfő, a szenátus és a képviselőház nevezi ki kilenc évre, mindegyikük három-három bíróról dönthet. A testület összetétele háromévente újul meg, egyszerre három új tagot neveznek ki. Puskás előtt 1998 és 2007 között Kozsokár Gábor volt az alkotmánybíróság magyar tagja.

Hirdetés