Tandemmel kötik össze a polgárokat a városvezetőkkel (VIDEÓ)

Két fiatal bécsi városrendező átteker Kelet-Európán, hogy megszólítsa a járókelőket és a polgármestereket. Emil Boc nem válaszolt.
Hirdetés

Roland Kloss és Ewa Gruszyk azért választotta Kelet-Európát Crossover nevű túrájuk hangsúlyos részeként, mert az európai statisztikák szerint itt növekszik leggyorsabban az autók száma a helyi GDP-hez viszonyítva. 

Nyugaton már kipróbálták a ’60-’70-es években, majd a ’90-es években rájöttek, hogy ennyi autóval élhetetlenek a városok: rengeteg a lég- és zajszennyezés, az autók túl sok helyet foglalnak el, és egyre többet igényelnek. A kerékpár a városi közlekedésben gyorsabb és egészségesebb, környezetkímélő, kevés helyet foglal. Bringával az emberek gyakrabban vásárolnak, vagy állnak meg egyet kávézni, vagyis jobban eltartják a helyi kereskedőket és kávézókat, mint az autóval közlekedők.
 
A Crossoveren Ewa és Roland a városlakók bringás óhajait továbbítják a polgármesterek felé, de összekötnék például 
  • a forgalmi tervezőket a helyi közszállítási vállalattal, 
  • a lakókat a köztéri infrastruktúrát tervezőkkel,
  • a felkeresett európai városokat egymással, hogy osszák meg tapasztalataikat a kerékpárbarát utcákról vagy épp arról a kihívásról, hogyan válhatnak bringabarát várossá.
Már több városvezetőt bringaközelbe hoztak. Legalább egy hónapja írtak Emil Boc kolozsvári polgármesternek is, majd 1-2 hete ismét, de ő ugyanúgy válaszra sem méltatta a bécsieket, ahogy a helyi bringásokat. Hétfőn írtak Horváth Annának, hátha ő szakít rájuk egy órát.
 
Csütörtök reggel indulnak tovább Segesvár, Brassó, Konstanca felé. Megírjuk, honnan és mikor, ha publikus lesz a kolozsvári start, nagyon örültek annak például, hogy kísérőjük akadt az ausztriai szakaszon. Ezen a Facebook-oldalon lehet követni, hogy épp merre járnak.

Hirdetés