Bíróság: reklámanyag a partiumi zászló

Tőkés László tűzte ki nagyváradi irodájára, megbírságolták, panaszt tett.
Hirdetés

Alapfokon elutasította a Nagyváradi Bíróság Tőkés László európai parlamenti képviselő panaszát a Partium zászlójának kitűzése ügyében.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tavaly decemberben tűzte ki a partiumi zászlót nagyváradi irodájának homlokzatára. A városháza emiatt figyelmeztetésben részesítette és pénzbírságot helyezett kilátásba, ha az EP-képviselő nem veteti le a zászlót. Tőkés László panaszt tett a bíróságon és kérte, hogy a helyi rendőrség által kiállított szabálysértési jegyzőkönyvet tegyék semmissé. A Nagyváradi Bíróság ezt a panaszt utasította el április 27-i döntésében.

Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje szerint várhatóan élnek a fellebbezés jogával, miután kézhez kapják a bírósági döntés indoklását.

Partium zászlaját és címerét 2015 májusában fogadta el a Partiumi Autonómiatanács.

Tőkés László nagyváradi irodájának homlokzatán öt zászló lobog: a magyar és a román forradalmi, az uniós, a székely és a partiumi. Korábban a székely zászlót is reklámzászlónak minősítette a helyi rendőrség és pénzbírságot szabott ki az EP-képviselőre. Tőkés akkor is panaszt tett, amit a bíróság szintén elutasított, a fellebbezés nyomán pedig a Bihar megyei törvényszék 2015 novemberében jogerős ítéletben is reklámzászlónak minősítette a székely zászlót.

Vásárhelyen nem reklám a székely zászló
Februárban a marosvásárhelyi helyi rendőrség jogerősen pert veszített az EMNT-vel szemben. A törvényszék elfogadta az EMNT fellebbezését az első fokú ítélet ellen, amelyben a bíróság megrovásra enyhítette a zászló kitűzése miatt kirótt 30 ezer lejes bírságot, de nem vitatta a helyi rendőrség álláspontját, mely szerint a székely zászló reklámzászló. A jogerős ítélet szerint az EMNT megrovásban sem részesíthető a székely zászló kitűzése miatt. Kincses Előd szerint a törvényszék azt mondta ki, hogy a székely zászló nem tekinthető reklámzászlónak, és kitűzése nem ütközik a reklámtörvénybe.

Hirdetés