Románia megkaparintja a Moldovai Köztársaságot

Mindezt Amerika kapitány utasítására. 2017-ig. És még polgárháború is lesz. Ez ám az elmélet!
Hirdetés

Bălţi város polgármestere, Renato Usatîi azt állítja egy orosz újságírónak adott interjújában, hogy az Egyesült Államok eldöntötte: 2017 végére a Moldovai Köztársaságnak Románia részévé kell válnia.

A Mi Pártunk (PN) vezetője szerint Washingtonnak az a terve, hogy a Moldovai Köztársaságnak annak ellenére be kell olvadnia Romániába, hogy a romániai lakosság és vezetők többsége ellenzi ezt, tudósít a Digi 24.

Arra a kérdésre, ki hozhatna meg ilyen döntést, a politikus azt állítja, hogy ez a washingtoni „Regionális Bizottság” döntése.

„Egyszerűen polgárháború lesz” a terv kikényszerítésére törekvők és a Moldovai Köztársaság államiságáért végsőkig harcolók között, jósolja a moldovai oroszbarát vezető. „A Moldovai Köztársaság lakosságának legalább 80 százaléka fellázad majd Moldova Köztársaság szuverenitása és függetlensége védelmében. Transznisztria lakói ahhoz a 80 százalékhoz tartoznak, akik harcolni fognak Moldova államiságáért”, állítja a bălţi-i polgármester.

Riporter: A nagy és erős hadsereggel rendelkező Románia be fog valahogy avatkozni az eseményekbe?

Renato Usatîi: „Nehéz most megmondanom, miként nyilvánul majd meg Románia vezetése és milyen utasításokat fog adni, de az a legfontosabb dolog, hogy a moldovai vezetők már rég hűséget esküdtek nekik. Kevesen tudják például, hogy (Nicolae) Timofti elnök mellett van egy román állampolgár, a különleges szolgálatok, a SIE (Külügyi Hírszerző Szolgálat – a szerk.) képviselője, aki 24 órán át vele van. És ő – szó szerint és átvitt értelemben – megmondja az elnökünknek, hogy mit tehet meg és mit nem.”

Beszélgetésünk logikájából az következik, hogy Románia sem teljesen független ország és minden úgy fog történni, ahogy azt Washington mondja neki?

Hirdetés

„Pontosan. Románia az AEÁ érdekeit hűségesen képviselő platform. Ahogy ott döntenek, úgy is fognak cselekedni, attól függetlenül, hogy el akarják kezdeni ezt a projektet vagy sem. Senki sem fogja tőlük megkérdezni, számomra ez nagyon világos.”

„Már 2013 novemberében–decemberében nagyon jól felfogtam, hogy előkészítik a Moldovai Köztársaság Romániával való egyesülését szolgáló projekt megvalósítását. Különben éppen ez késztetett arra, hogy a Moszkvában töltött tíz év után visszatérjek Moldovába – hogy ne engedjem meg e projekt megvalósítását”, mondja még Renato Usatîi. „Moldovai hazafinak tartom magam. Moldova többetnikumú ország. És abszurd dolognak tartom, hogy valaki a Moldova Köztársaság összes polgárának nevében eldöntötte, hogy az országot 2017 végéig Romániához kell csatolni”, teszi hozzá az oroszbarát vezető.

Usatîi ugyanabban az interjúban rámutat még arra, hogy az Európai Unió rossz választás, Moldovának pedig valójában semlegesnek kellene maradnia és hídszerepet kellene betöltenie Oroszország és az EU között, jelenti a Digi24.

 

Hirdetés